Niš će prvi u Srbiji dobiti savetovalište za decu žrtve nasilja

NIŠ

 Niš će biti prvi grad u Srbiji koji će dobiti Savetovalište za decu koja trpe ili su bila izložena bilo kojoj vrsti nasilja. U toku je uređenje prostora gde će se Savetovalište nalaziti, a prema rečima Sonje Šćekić, direktorke Sigurne kuće, nakon adaptacije prostora biće započeto i njegovo uređenje. Očekuje se da savetovalište počne sa radom avgusta, a Sigurna kuća  za žene i decu žrtve nasilja, njegovim otvaranjem započeće sa pružanjem nove usluge. Radove na adaptaciji prostora obišla je i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sa saradnicima.

                            Savetovalište za decu žrtve nasilja će uključivati terapeutski rad sa decom koja su prošla različite oblike nasilja, uključujući i roditelje u tretman, kroz psiho-edukaciju i savetovanje, kao i organizovanje preventivnih aktivnosti za sprečavanje nasilja nad decom. Biće potpuno odvojeno  od Sigurne kuće, a uputni organ će biti Centar za socijalni rad. Prema podacima Centra, u proseku godišnje bude 200 prijava nasilja nad decom.

                           „Deca kao najosetljivija populacija često budu izložena različitim oblicima nasilja. Grad Niš je prepoznao potrebu za otvaranjem nove usluge i biće prvi grad u Srbiji koji će na ovaj način raditi sa decom koja su pretrpela neki oblik nasilja.  Takođe, pružaće se psiho-edukativna i savetodavna pomoć roditeljima dece“, kazala je Sonja Šćekić.

                           Deca će dolaziti u Savetovalište nakon što prođu Centar za socijalni rad koji je u ovom slučaju uputni organ.

                          „Što se tiče samog terapeutskog rada, negde je potrebno 16 do 20 seansi u radu sa detetom, obično se radi jednom nedeljno. Koliko će seansi biti zavisi od veličine traume koju je dete preživelo, ali i od same pažnje deteta. Ta deca se moraju pratiti i nakon seansi, u proseku dve godine, tri do četiri puta godišnje“, istakla je Šćekić.

                           Dodala je da imaju dovoljno stručnog kadra i da će sa decom ubuduće raditi terapeuti, pored psihologa i pedagoga koji će biti uključeni u rad sa decom.

                           Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je obišla radove sa svojom pomoćnicom i izrazila je zadovoljstvo što će Niš biti prvi grad sa ovakvim savetovalištem u Srbiji.

                            „Želimo da  Sigurna kuća ima dodatni sadržaj, da otvorimo ovo savetovalište i jako mi je drago što ćemo biti prvi u Srbiji i regionu. Nadamo se da će što manje dece proći kroz ovo savetovalište, s obzirom na to da sada imamo  i Savet za borbu protiv nasilja. Mislim da ćemo time da upotpunimo ovu uslugu i da smanjimo nasilje, ne samo u školskim objektima, već i na ulici i među omladinom i da po tome budemo prepoznatljivi i šire“, poručila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

                         Ona je dodala da Grad izdvaja pet odsto budžeta za usluge socijalne zaštite i najavila je da će Grad ulagati u nove usluge ustanova socijalne zaštite. (kraj) VS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare