Niko nema prava do poklanja ono što je naše – Protest “ ne damo niški aerodrom”

NIŠ

Više od 5000 ljudi okupilo se večeras na Trgu kralja Milana na protestu Inicijative “ Ne damo niški aerodrom” da bi još jednom iskazali svoje nezadovoljstvo odlukom da se ovaj aerodrom ustupi državi bez naknade.

Na mirnom skupu , do sada nikad tako brojnom, predstavnici Inicijative podsetili su odbornike da su odgovorni pred svojom budućnošću I da ne smeju da daju aerodrom Republici na upravljanje I da će u suprotnom  ako glasaju “za” na sledećoj sednici Skupštine “ nekada morati da objasne zašto su dali aerodrom 2018,

Sednica bi prema procenama trebalo da se održi nakon prvomajskih praznika I članovi Inicijative pozvali su Nišlije da dođu ponovo ispred Skupštine kako bi podsetili odbornike kolika je njihova odgovornost. Pritom, kako je rečeno, nije važno ko je u kojoj stranci, ovde su u pitanju interesi Niša ii Nišlija.

“ Koliko nas je sada ovde jasno govori  čiji je niški aerodrom,” rekao je Miloš Bošković, narodni poslanik u ostavci i jedan od pokretača inicijative „Ne damo niški aerodrom“. On je , obraćajući se prisutnima rekao “ili će da lete avioni ili će da leti gradonačelnik”.

“ Niko nema pravo da poklanja nešto što je naše. Država mora da ulaže u naš aerodrom I u regionalni razvoj, inače niko neće ostati da živi ovde. Niš zna da upravlja svojim aerodromom I već tri godine aerodrom nije u gubitku, nemojte da vas lažu” rekao je na skupu  predstavnik Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović .On je kazao da je lista argumenata protiv poklanjanja aerodroma dugačka.

“ Ne damo naše jeftine letove. Nećemo da Niš plaća penale zbog skupe koncesije”, dodao je Jovanović. “ Ako se drznete da date aerodrom, to nije kraj, to je početak priče. Obratićemo se Evropskoj komisiji” upozorio je Jovanović

Predstavnik Udruženih pokreta slobodnih stanara rekao je da je danas izvojevana mala ali ipak pobeda , priznanjem  Aleksandra Vučića da je aerodrom u Nišu pitanje o kome moraju da odlučuju niški odbornici.


“ Niš je grad pristojnih ljudi. Uverena sam da je suština naših problema upravo u tome što su pristojnost I druge temeljne vrline , dobrota, dostojanstvo , saosećanje I solidarnost temeljno uništeni u našem društvu, a uništeni su naopakim shvatanjem države  I državnih institucija šta one jesu, čemu služe, I kako treba da rade. Mi Nišlije to znamo. I nismo baš tako tupavi , kao što se o nama priča. Mi znamo da nećemo dozvoliti da bilo ko nahuška Nišlije protiv nišlija.  Kontramiting – ne hvala! Svi znamo kako se ovde živi , rekla je prof dr Tatjana Paunovič sa Filozofskog fakulteta. Ona je kazala da ne zamera svojim komšijama , sugrađanima koji su “ spiskovima prinuđeni da jutros budu dekor nečijoj sujeti”. Ona je istakla da odbornici I u gradskoj ali iu republičkoj skupštini imaju odgovornost prema svom narodu a ne prema strankama .

“ Naš je interes da se niški aerodrom nastavi kao prethodnih godina da se razvija I  donosi dobro građanima Niša. Ono što mi ne možemo da shvatimo je – zašto država ne može da uloži naš novac u naš aerodrom. “ pitala je dr Paunović.

Na protestu se okupila niška opozicija, kao i opozicionari Saša Janković, Borko Stefanović, Zoran Živković, Goran Ćirić, I predstavnici Inicijativa “Ne davimo Beograd”.Jedan od najmasovnijih protesta u Nišu završio se kako je I počeo , mirno, duvanjem u pištaljke I bacanjem aviončića od papira.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare