“Nezavisnost”će tražiti analizu vladinih antikriznih mera

BEOGRAD

Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost će se zalagati za donošenje socijalnog pakta koji će omogućiti da se na kraju godine analizira i oceni kako i koliko je Vlada Srbije realizovala svoja obećanja u pogledu, pre svega, visine privrednog rasta, plata, penzija i inflacije”, najavio je danas u izjavi za medije predsednik te sindikalne centrale Zoran Stojiljković.

Prvi korak u tom pravcu uslediće na jesen kada će “Nezavisnost” zahtevati da Socijalno-ekonomski savet Srbije (SES) detaljnije analizira efekte vladinih mera za pomoć privredi u uslovima vanrednog stanja izazvanog virusnom pandemijom.

„Za pomoć privredi i građanima potrošeno je nešto više od pet milijardi evra, što je za ekonomske mogućnosti Srbije veoma mnogo novca, a da pri tome pomoć nije usmeravana selektivno pa tako oni koji su pretrpeli najveću štetu nisu dobili najviše“, ocenio je predsednik “Nezavisnosti” koji je nedavno preuzeo jednogodišnje predsedavanje Socijalno-ekonomskim savetom Srbije.

Stojiljković smatra da je neophodno da predstavnici sindikata, poslodavaca i države zajedno analiziraju i ocene efekte finansijskih i drugih mera u vezi sa životnim standardom i kretanjem stope nezaposlenosti.

Predsednik “Nezavisnosti” ukazuje da relevantne institucije negativno cene ili čak potcenjuju socijalni dijalog između sindikata, poslodavaca i države, te da taj stub industrijske demokratije u Srbiji treba dodatno osnažiti i učiniti sadržajnijim i efikasnijim.

„Naši ključni strateški ciljevi su da se unapredi pravo na sindikalno organizovanje i kolektivno pregovaranje, pravo da sindikalni predstavnici učestvuju u radu raznih državnih tela i organa, kao i da se pravo na štrajk omogući i onim radnicima kojima je to uskraćeno, posebno u multinacionalnim kompanijama koje posluju u Srbiji“, objasnio je Stojiljković.

Prema njegovim rečima, nije jednostavno da se u socijalnom dijalogu dođe do konkretnih i obavezujućih odluka što je osnovna uloga Socijalno-ekonomskog saveta. Kao predsedavajući Saveta, predsednik “Nezavisnosti” je samo prvi među jednakima jer drugi članovi tog tela koji zastupaju poslodavce i državu mogu da blokiraju donošenje svake odluke zato što se odlučuje konsenzusom.

Stojiljković je najavio da i će se „Nezavisnost“ zalagati za donošenje novog Zakona o radu.

„Trudićemo se da ubedimo državu i poslodavce da minimalna cena rada treba da se utvrdi kompromisom, a ne da pre i bez pregovora u mehanizmu SES-a njen iznos saopšti predsednik države, kao što je to početkom ove godine uradio Aleksandar Vučić“, naveo je predsednik “Nezavisnosti”.

Stojiljković je ponovo najavio i da će „Nezavisnost“ ubuduće zastupati prava i interese svih zaposlenih, uključujući i angažovane po ugovorima na privremenim i povremenim poslovima.     

„Dosad smo funkcionisali samo kao sindikalna organizacija stalno zaposlenih radnika, a ubuduće ćemo zastupati i one koji rade po ugovorima na određeno vreme“, kazao je Stojiljković.

Objasnio je da to znači da će se „Nezavisnost“ zalagati za zaštitu svih radnika, od fri lensera u medijima, koji nemaju standardno radno vreme, do onih koji rade na sezonskim poslovima, na primer u građevinarstvu, ugostiteljstvu i turizmu ili prehrambenoj industriji. Praktično, reč je o radnicima koji su potpuno ili delimično van sistema radno-pravne, ekonomske i socijalne zaštite.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
kada smo prestali da se mesamo u svoj zivot
kada smo prestali da se mesamo u svoj zivot
3 godine pre

Vlast niko ne kontrolise. Vlast nema ko da kontrolise. Zato sto vlast rukovodi svim insticucijama koje su trebale biti nezavisne. Mi danas ima i policiju i sudstvo i tuzilastvo i nadzorne organe, odbore, inspekcije, revizore, kontrolne organe ZAVISNE OD VLASTI Vlast danas moze proglasiti neuspeh uspehom, bolest zdravljem, mrak danom, zimu letom, a smrt zivotim. Kao sto pad standarda proglasava uspehom, prodaju Kosova nacionalnim integritetom, sporednu stolicu znacajnom u svetu . Nekada je to bio sukob interesa da jedan isti odlucuje i ceni rezultate svoga rada. Ovo je novi svetski poredak. Stanovnici planete zive u iluziji da su pitani i da je sve u njihovom interesu. Jedan potpis na prijem migranata obezbedjuje svetsku podrsku za vrsljanje politicara u Srbiji. Jedan potpis na prijem vakcine obezbedjune finasijsku podrsku vlasnika planete Srbiji. Zasto se nismo mesali u svoj zivot. Tacnije, kada smo prestali to da radimo?