Nezaposlenost u Leskovcu 17,92 %

LESKOVAC

Prema statistici NSZ stopa nezaposlenosti na području Jablaničkog okruga u decembru prošle godine iznosila je 18,09%, a na području grada Leskovca 17,92%.

Upoređujući ovaj podatak sa stopom nezaposlenosti na nivou države (11,3%) potrebno je još investicija i novih radnih mesta kako bi se dodatno smanjila stopa i broj nezaposlenih, rečeno je u leskovačkoj filijali NSZ .

Međutim, ukoliko se podatak o stopi uporedi sa onim od pre pet godina (decembra 2013. stopa u okrugu je bila 38,15%), evidentno je prosečno smanjenje od, u proseku, 4% na godišnjem nivou.

U NSZ kažu da od 2013. godine raste broj otvorenih novih radnih mesta, a time i šansa za zapošljavanje.

To je, uglavnom, kažu, i dovelo do smanjenja broja nezaposlenih sa 37.664 u 2013. godini na 28.817 osoba u 2018. godini na području Jablaničkog okruga.

Direktor Filijale Dejan Stanković naglašava da je smanjena i grupacije teže zapošljivih lica sa evidencije.

On je dodao da NSZ teško dolazi do podataka o broju zaposlenih lica u preduzećima.

„Mi imamo precizne podatke o broju nezaposlenih, ali nemamo o zaposlenosti. Uspeli smo da po nekoj našoj evidenciji dođemo do broja od 1011 lica zaposlenih u 2018. godini, a konkretan podatak ćemo imati tek za nekih mesec dana, kada se objavi konačan izveštaj preduzeća. Uz pomoć elektornske ili usmene komunikacije sa pravnim subjektima znamo da je „Leskobags“ povećao broj zaposlenih za 86, „Aptiv Pakard“ za 500, „Terastil“ 53, Grad Leskovac je preko mera samozapošljavanja zaposlio 68 lica, a NSZ na razne načine njih 304. Inače, ovde se radi o broju osoba koja su uposlena, mi ne znamo koliko su oni uposlili lica iz radnog odnosa. Takav je slučaj sa stotinak radnika „Jure“ koji su prešli u „Aptiv Pakard“.“

Na pitanje novinara JUGpressa da li su tačne priče koje kruže gradom i po društvenim mrežama a u „Aptiv Pakardu“ nisu uposleni samo ljudi iz Leskovca, nego i iz Niša, Stanković kaže da je ogromna većina, 95% sa teritorije Jablaničkog okruga.

„Oni imaju nekoliko uposlenika koji su u menadžentu i nisu iz Leskovca. Proizvodni radnici su iz našeg okruga.“

Za vrste obuka za prekvalifikaciju , koje će biti rađene se najpre traži mišljenje iz funkcije posredovanja o broju zainteresovanosti koja su lica iskazala kod kontakata sa savetnicima koji rade u našoj službi, a prate se i ispostave i Grad Leskovac. Sumirani podaci se prosleđuju direkciji NSZ, gde se razmatra mogućnost realizacije putem javnih nabavki.

„U budućnosti će sve više biti takvih obuka“ kaže direktor Stanković i poziva se na koncept doživotnog učenja.

„Ovo je posebno važno za lica koja su dugo na evidenciji, to je za njih jedini način da se na jedan kvalitetan način obukama adaptiraju za tražnju poslodavaca na tržištu rada. Mislimo i da dualno obrazovanje ima izuzetni potencijal, jer na taj način kadrovi odmah po izlasku iz školskih klupa su osposobljeni za rad u firmama.“

Na pitanje novinara JUGpressa šta se dešava sa licima koja se ne prijave u roku pa budu obrisana sa evidencije nezaposlenih, Marija Stevanović pojašnjava da je obaveza redovnog javljanja regulisana zakonom.

„Svako lice ima obavezu da se godišnje četiri puta prijavi NSZ, odnosno na svakih 90 dana, dok se korisnici novčane naknade moraju javljati na svakih 30 dana. Lica koja ne ispune ovu zakonsku obavezu se brišu sa evidencije sa kaznom zabrane prijavljivanja narednih šest meseci. Po isteku tog vremenskog perioda mogu ponovo da se prijave, a mnogim licima se može opravdati zakašnjenje onako kako je predviđeno zakonom, te se oni mogu prijaviti i pre isteka od šest meseci. Inače, tačan broj takvih lica varira, jer se svakog meseca jedan broj briše, ali imamo i one koji se ponovo prijavljuju… Otprilike se taj broj potire.“

RAD “NA CRNO”

Direktor NSZ Dejan Stanković je izneo podatak da 22% nezaposlenih lica u Srbiji radi bez formalnog ugovora o radu, odnosno „na crno“. Očekuje se da će se taj problem rešiti preko Zakona o zapošljavanju radnika na sezonskim poslovima koji je stupio na snagu u 2019. godini. Na taj način će mnoga lica koja rade u građevinarstvu, poljoprivredi, ugostiteljstvu biti prijavljeni i biće im uplaćeni doprinosi. Postupak za prijavu radnika je pojednostavljen, to može da se uradi preko aplikacija za mobilne telefone, ali će moći i da se uradi na klasičan način, odlaskom u Poresku upravu.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Šampion
Šampion
5 godine pre

Suvišno je komentarisati rad našeg gradonačelnika dr.Gorana Cvetanovića.Ta cifra od 17,92% govori kako neko misli na naše građane!!!