Nesvakidašnja operacija u niškom Kliničkom centru

 NIŠ

Hirurg Niškog Kliničkog centra, dr Bojan Jovanović izveo je nesvakidanju operaciju u kojoj je pacijentkinji osim žučne kese laparoskopski operisao i slepo crevo iako ova medicinska ustanova nema uslove za takvu vrstu intervencije. Operacija je uspešno izvedena, a pacijentkinja se oparavlja.

                      Pacijentkinja se obratila lekaru zbog bolova sličnih upali žučne kese. Posle pregleda je ustanovljeno da se ne radi o upali žučne kese već slepog creva koje je bilo slepljeno sa žučnom kesom, operaija je obavljena, ali je hirurg Jovanović istovremeno operisao i žučnu kesu i slepo crevo.

                      “Za lekare je ovo redak slučaj i vrlo interesantan, tako da smo u jednom aktu ne manjajući  poziciju portova uspeli pacijentkinji da rešimo dvostruki problem. Žena je dobro, otišla je kući i nadamo se njenom potpunom izlečenju”, kaže dr Bojan Jovanović, hirurg Kliničkog centra u Nišu.

                      Laparoskopske operacije imaju više benefita u odnosu na invanzivni način lečenja.

                      “Laparoskopskim pristupom u lečenju slepog creva i žučne kese benefit za pacijenta je nemerljiv. Smanjuje se broj posoperativnih dana provedenih na klinici, osoba se brzo vraća svakodnevnim aktivnostima, invazivnost je manja kao i operativna trauma, smanjuje se mogućnost infekcije rana, posebno kod oprecaije slepog creva. Pacijent je sa ovakvim tretmanom u višestrukoj dobiti, ali  i Klinički centar  i svaka zdravstvena ustanova”, kaže Jovanović.

                        Bez obzira na to što tokom 12 godina rada nije imao ovakav slučaj  doktor Jovanović kaže da ni jednog trenutka nije imao dilemu šta treba da uradi jer su niški hirurzi bez obzira na to što još uvek nema adekvatnih uslova obučeni da laparaskopski operišu  i zapaljeno slepo crevo.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare