NESTAŠICA IMUNOGLOBULINSA

LESKOVAC

Leskovački Zavod za javno zdravlje (ZZJZ) nabavlja vakcine tetalpan i distribuira ih domovima zdravlja  na teritoriji Jablaničkog okruga.

Doktorka Jadranka Krasić iz ZZJZ kaze da  svi domovi zdravlja imaju ovu vakcinu i nestašice nema.

Međutim, problem je sa imunoglobublinsom.

Njega trenutno nema u domovima zdravlja, kao ni u privatnim i državnim apotekama.

Ova zamena za serum se inače dobija besplatno, kao i vakcina, ili ukoliko je zdravstvena ustanova nema pacijet može da je kupi u apoteci, objašnjava načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih u Domu zdravlja Leskovac dr Suzana Mitić.

Problem je, kako ona kaže, sa javnim nabavkama. Kada će biti ovog preparata, koji je neophodan onima koji se nisu vakcinisali, za sada se ne zna, ali se očekuje da će ga biti uskoro.

 

Nakon povreda pacijenti se javljaju svojim izabranim lekarima kako bi primili vakcinu tetalpan poritiv tetanusa.

Ukoliko osoba nije vakcinisana, pored vakcine treba da se primi i serum, tačnije zamena za serum, imunoglobulins, i to jednu doza.

Prilikom druge, treće i četvrte vakcinacije nema potrebe za primanjem ovog preprarata.

Osobe pak kod kojih je izvršena potpuna vakcinacija, ukoliko je prošlo 10 godina od nje, vakcinišu se samo jednom vakcinom, bez zamene za serum, objašnjava dr Krasić.

Potražili smo i stručno objašnjenje šta je to tetanus. Nakon povrde dolazi do naseljavanja rane raznim bakterijama, između kojih je i klostridija tetanusa, koja je široko rasprostranjena. Ukoliko u rani postoje aneorobni uslovi dolazi do razmnožavanja ove bakterije i proizvodnje toksina, tetranospazmina. Tetranospazmin dolazi putem nervnih valkana ili krvi  do prednjih rogova kičmene moždine gde ispoljava svoje dejstvo, što za posledicu ima povećanje mišićnog tonusa i nekontrolisane mišićne kontrakcije u vidu grčeva izazvanih optičkim i akustičnim dražima.

Simptomi se najpre javljaju na mišiću maseteru, koji učestvuje u žvakanju, u vidu grča ovog mišića. Zatim sledi ukočenost vrata i mišića leđa. Usled grča mišića lica javlja se sardonični (iskeženi) osmeh.

Postoje i problemi sa gutanjem, ili sa disanjem ukoliko dođe do grča mišića grklajna ili dijafragme. Na kraju dolazi do toničnih kontrakcija celokupne muskulature trupa. Usled siline mišićnih kontrakcija može doći do istezanja i pucanja tetiva, preloma noktiju… Telesna temperatura obolelih je takođe povišena, krvni pritisak može biti povišen i mogu se javiti poremećaji rada srca. Svest je očuvana.

Zahvaljujući vakcinaciji bolest je postala ređa. Ukoliko dođe do težih povreda pet i više godina nakon vakcinacije, potrebno je primiti osvežavajuću dozu vakcine.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare