Neophodnost povezivanja omladinskih organizacija radi postizanja boljih rezultata

NIŠ

 Radi boljeg i uspešnijeg rada Omladinske organizacije u svom radu moraju se međusobno povezivati a istovremeno treba raditi na povezivanju  sa lokalnim institucijama, ali i privredom, naučnim i obrazovnim institucijama. jedan od ključnih problema u omladinskom radu i postizanju boljih rezultata je  nedostatak koordinacije usluga – rečeno je danas na  konferenciji “Omladinski rad za bolji grad” koji je održan u zgradi Kancelarije za mlade .

Potrebno je raditi na kreiranju mreže usluga koje vode ka sistemskoj brizi o mladima., kao i objedinjenog informisanja mladih.  

Predstavnici omladinskih organizacija “Super Građanin”,” Zeleni ključ” i “Otvoreni klub” na današnjok konferenciji u Oficirskom domu govorili su o tome kako obezbediti prepoznatljivost organizacija iz Nišakoje kontinuirano ulažu u kvalitet svojih programa kod lokalnih institucija. Oni su ukazali na prednosti međusektorske saradnje.

Treba  zajedno  raditi na  kreiranju prostora u kome mladi mogu da rastu i razvijaju svoje potencijal i kako bi mogli da doprinesu zajednicama u kojima žive – čulo se na današnjoj konferenciji.

Jovana Ćanji Aranđelović menadžerka programa Društvo za razvoj dece i mladih “Otvoreni klub “ kazala je da je ideja konferencije  da se predstavi koncept omladinskog rada i standardi po kojima rade šest organizacija iz Niša a koje su akreditovane za omladinski rad u okviru nacionalne asocijacije praktičara i praktičarki omladinskog rada “Napor” iz Novog Sada. Članice ove mreže iz Niša  su Otvoreni klub, Zeleni ključ , Supergrađanin i još tri organizacije, Proaktiv, Protekta i Azbuki.

“Otvoreni klub, Zeleni ključ , Supergrađanin su tri niške organizacije koje su učestvovale u kampanji “Omladinski rad za bolji grad u okviru projekta “Napornim stazama ka prepoznavanju omladinskog rada koje je podržalo Ministarstvo omladine i sporta. Naše tri organizacije su tokom prethodnih nekoliko nedelja  učestvovanjem u kampanji promovisale mlade, omladinski rad i ono što je veoma važno saradnju sa institucijama na lokalnom nivo”, kazala je Jovana Čanji Aranđelović.  

Današnja konferencija je završnica ove akcije.

Organizacije su zaključile da treba bolje da sarađuju i da primere dobre saradnje pokažu i drugima kako bi se pobiljšao položaj mladih i ukazali na važnost činjenice da organizacije koje postoje treba da održavaju kvalitet rada .

“ Pozivamo institucije da nas bolje prepoznaju , uvažavaju naše mišljenje . Svima bi nam bilo bolje kada bi u našem gradu bila jača i  bliskija saradnja. Mlade treba postaviti u prvi plan”, poručila je Jovana Ćanji Aranđelović iz otvorenog kluba.

Otvoreni klub danas obeležava 22 godina postojanja.

Milošević Olivera predstavnica udruženja građana “ Zeleni ključ” iz Niša rekla je da je zadatak tri niške organizacije koje učestvuju u projektu … da na lokalnom nivou predstavi omladinski rad iz ugla svojih organizacija.

“ Značajno je sektorska i međusektorska saradnja omladinskom radu i svih institucija na lokalnom nivou, organizacija i udruženja civilnog društva koje imaju programe i projekte u koje uključuju mlade osobe, posebno uzrasta od 15 do 30 godina. Značajno je uspostavljanje saradnje i sa biznis sektorom, institucijama, obrazovnim ustanovama. Organizacija “Zeleni ključ” na tome radimo duži niz godina”, kazala je Olivera Milošević koja kaže da je veoma korisno i dobro biti član  “Napor mreže”, odnosno organizacijama i asocijacijama koje pripadaju ovoj mreži.

“ Članstvo u okviru te asocijacije nam omogućava da unapredimo svoj rad , pojedinačno ali i u okviru naših organizacija i udruženja. Podižemo tako kvalitet rada sa mladima na jedan viši nivo”, kaže Olivera Milošević iz “Zelenog ključa”.

Ova organizacija trenutno radi na projektu “Omladinska zelena mreža grada Niša “.

“Ovaj projekat organizujemo tokom oktobra, novembra i decembra. Projekat je podržan od strane Kancelarije za mlade i grada Niša. Organizujemo i “Karavan za klimu “ koji sprovodimo pod pokroviteljtvom francuskog instituta , odnosno Francuske ambasade u Srbiji. Sarađujemo sa EU info kancalarijom u Nišu kroz različite kampanje i tim kampanjama utičemo na ekološku svest šire javnosti, ali posebno dece i mladih”, kaže Olivera Milošević.

Ona dodaje da je sve teže doći do konkretnih donacija koje podržavaju ideje “Zelenog ključa”  pa se rad uglavnom svodi na volonterski, što je u neku ruku, kako kaže Olivera ideja svakodnevnog posla u civilnom sektoru i misija ove organizacije. Ova organizacija postoji petnaestak godina i iza sebe ima niz usešno sprovedenih projakata.           

Radom i saradnjom,  upornošću i kvalitetom rada omladinske organizacije postižu pozitivne promene u društvu – zaključak je današnjeg susreta omladinskih organizacija Niša.  

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare