Neophodno obezbediti sigurno kretanje pešacima

LESKOVAC


Gradski odbor Srpske radikalne stranke Leskovac poziva nadležne organe grada Leskovca da u najkraćem roku urade sve što je u njihovoj nadležnosti u cilju povećanja bezbednosti kretanja stanovnika ulice Milana Momčilovića, saopšteno je danas.


“Naime, saobraćajnica Milana Momčilovića, iz pravca Niške ulice prema naseljenom mestu Vinarce, predstavlja veoma frekventnu saobraćajnicu koja spaja uži centar Leskovca sa naseljenim mestima Vinarce i Donje Stopanje. Takođe, ovaj deo grada je veoma gusto naseljen. Osnovni problem stanovnika ovog dela naselja je nepostojanje posebno uređenog dela puta pored kolovoza namenjenog prvenstveno za kretanje pešaka (trotoara). Samim tim, pešaci su primorani da se kreću kolovozom, što predstavlja veliki rizik po njihovu bezbednost. Još opasnije je to što su istim putem prinuđena da idu i deca koja tuda moraju proći do škole i igrališta.
Sa druge strane, ovom veoma opterećenom saobraćajnicom kreću se vozila javnog gradskog prevoza, poljoprivredne mašine, ali ono što predstavlja posebnu opasnost je što se automobili i motocikli neretko kreću brzinama mnogo većim od propisane. Nažalost, svedoci smo da je na ovom putnom pravcu bilo i saobraćajnih nezgoda, upravo zbog nepoštovanja ograničenja brzine, nepreglednosti jednog dela putnog pravca, ali i veoma lošeg stanja u kom se sam put i kolovozna površina nalaze.
Kao odgovorna stranka, apelujemo na nadležne organe da u najkraćem roku reše ovaj problem stanovnika tog dela Leskovca. Rešenje vidimo u postavljanju fizičke prepreke za usporavanje saobraćaja, u narodu odomaćenog naziva ležeći policajac. Ovakvo rešenje je u potpunosti u skladu sa članom 165 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i Pravilnikom o tehničkim sredstvima za usporavanje saobraćaja na putu.
Smatramo da bi ovakvo rešenje bilo dobro i u velikoj meri povećalo bezbednost kretanja pešaka ovim putnim pravcem. Svesni smo da bi izgradnja posebno uređenog dela puta pored kolovoza namenjenog prvenstveno za kretanje pešaka bila velika investicija, te smo mišljenja da naš predlog ne iziskuje prevelike troškove iz gradskog budžeta, a sa druge strane, bezbednost naših sugrađana nema cenu.
Sigurni smo da bi se ovakvim rešenjem nesavesni vozači „dozvali pameti“ i da bi bezbednost kretanja najmlađih stanovnika ovog dela Leskovca, ali i svih ostalih, bila podignuta na jedan viši nivo”, navodi se u saopštenju. (kraj) MN/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare