Nenadu Teofiloviću uručena nagrada “Stevan Sremac”

NIŠ

Piscu Nenadu Teofiloviću juče je u Gradskoj kući u Nišu uručena Nagrada “Stevan Sremac” za roman “Fraktura”, objavljen u izdanju “Derete”, koji je po mišljenju žirija, najbolja prozna knjiga u 2020. godini. Laureatu je priznanje, koje se sastoji od Plakete i novčanog iznosa, uručila Adriana Anastasov, gradska većnica za kulturu i turizam.                        U žiriju su bili dr Jasmina Ahmetagić (predsednica), Vule Žurić i prof. dr Dejan Milutinović (članovi), koji su u finalu odlučivali između Teofilovićevog romana i knjige Vladislave Vojnović „Epizodisti i junaci”. Teofilović je nagrađen većinom glasova.

  “Uspostavljajući dijalog sa ‘Zapisima iz podzemlja’ F. M. Dostojevskog, Nenad Teofilović u romanu ‘Fraktura’ preispituje egzistencijalni položaj savremenog čoveka, mogućnosti i preduslove njegove slobode, markirajući epohalne promene modernog sveta koje su čoveka pretvorile u objekat”, ističe se između ostalog u obrazloženju žirija.

                       Nenad Teofilović svojim romanom, kako je na dodeli nagrade rekao član žirija Dejan Milutinović, “prodire u položaj savremenog čoveka postavljajući ona pitanja od kojih velika književnost najviše i živi– a to je pitanje čovekove slobode i uslova njenog ostvarivanja”.

                      “U romanu ‘Fraktura’ junak dva puta iz temelja menja svoju sudbinu: jednom kada odlazi iz zemlje sa željom da u svom poslu izbije ‘na prvu liniju fronta, jer samo tu se mogu voditi istinske bitke’, i drugi put kad se vraća u zavičaj, jer u egzilu, mada ostvaruje zavidan profesionalni i ljubavni uspeh, suočava se sa drugačijom i mnogo perfidnijom vrstom neslobode nego u domovini. U egzilu Nikola Tomić, glavni junak romana, spoznaje da uspeh nije rezultat ličnih sposobnosti i truda već konformiranja sa zahtevima vremena i sve se više pita da li pojedinac može da se odupre duhu vremena. Teofilovićev junak vidi svet kao carstvo Velikog inkvizitora u kome je čoveku oduzeta sloboda u ime blagostanja i pojavljuje se kao kritičar savremenosti i prorok apokalipse”, istakao je Milutinović, dodajući da se junak pojavljuje kao pubunjenik protiv “polaganja života na oltar rada”.

                    “Privilegija je dobiti nagradu koja nosi ime našeg znamenitog pisca. Svrha nagrade, međutim, nije samo to da ukaže na nova dela nego i da uspostavi kontinuitet sa onima koji su nam prethodili u nadi da ćemo ih biti dostojni”, rekao je Nenad Teofilović primajući nagradu.

                    “'Fraktura’ je mogla da se napiše i kao zbirka eseja, jer to je roman ideja i one dominiraju u njemu. Međutim, nisam želeo da to uradim na taj način, želeo sam da pozicioniram svog junaka negde u svetu, jer svi mi posmatramo svet iz neke subjektivne tačke gledišta i jako je bitno kakvu poziciju u životu zauzimamo. Glavni junak je arhitekta koji ostvaruje uspeh u svetu ali postaje nezadovoljan, i onda se postavlja pitanje zašto je nezadovoljan ako je ostvario uspeh”, rekao je Teofilović povodom knjige.

                    Nenad Teofilović (1963, Čačak), IT stručnjak, objavio je zbirku priča “Snovi i senke” (Geopoetika, 1998, Nagrada „Isidorijana“), kao i romane “Klopka” (autorsko izdanje, 2002, Nagrada „Branko Ćopić“) i “Vrteška” (Dereta, 2008, Nagrada „Deretina knjiga godine“). Po romanu “Klopka” snimljen je istoimeni film (2007). Jedno vreme je živeo u Finskoj, gde je radio u Nokiji, da bi doneo odluku da se vrati u Srbiju.

                        Nagradu „Stevan Sremac“ dodeljuje Grad Niš uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Za nagradu je ove godine prispelo 69 proznih knjiga.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare