Nenadu Miloševiću književna nagrada “Branko Miljkovic”

NIŠ

Ovogodišnju nagradu „Branko Miljković“ za knjigu pesama „Pesme iz limba“ u izdanju Kulturnog centra Novog Sada dobio je Nenad Milošević odlučio je žiri u sastavu Goran Maksimović, predsednik i Dragan Bošković i Vojislav Karanović, članovi, na završnoj sednici održanoj 28.juna.

                                     Žiri je imao složen zadatak da se opredeli za najbolju knjigu pesničke produkcije prethodne godine (na konkurs je pristiglo oko 120 pesničkih knjiga a žiri je imao i uvid u celokupnu produkciju u 2019. godini) i posle iscrpne diskusije je jednoglasno doneo odluku da nagrada „Branko Miljković“ za 2019. godinu bude dodeljena Nenadu Miloševiću.

                                 ” Nenad Milošević je napisao ubedljivu pesničku knjigu. Dosta dugo je, na Karverovom tragu, težio detaljnom opisu pojedinih segmenata stvarnosti. Sada je svoju poeziju delikatno uklopio u šire narativne strukture kojima se evocira lično i kolektivno sećanje na prošle događaje, i postavlja pitanje o prirodi veze jezika i stvarnosti. Suptilna ironija, ispitivanje granica (auto)biografije i poezije, diskurzivna pesnička samosvest, čini knjigu „Pesme iz limba“ dostojnom pevanja Branka Miljkovića. U najužem izbor žiri je, pored ove knjige, izdvojio i „Toplo bilje“ Bojana Vasića i „Povremena poput vikend-naselja“ Maše Seničić, za koje takođe smatra da su posebno obeležile pesničku produkciju 2019. godine,” stoji u obrazloženju dodele nagrade.

                                 Nagradu dodeljuje Grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije, a organizator dodele je Niški kulturni centar.

                                Nagrada se sastoji od povelje, statuete i novčanog iznosa. Nagrada će svečano biti uručena tokom leta 2020. godine u okviru manifestacije „Dani Branka Miljkovića“ u Nišu.

                              Nenad Milošević rođen je 5. jula 1962. godine u Zemunu. Objavio je sedam knjiga pesama i njegove pesme i eseji prevođeni su na ruski, grčki, poljski, francuski, engleski, španski, nemački, slovenački i makedonski jezik. Zastupljen je u nekoliko antologija srpske poezije na stranim jezicima kao i u nekoliko domaćih antologija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare