Nemojte da palite žetvene ostatke jer je štetno, opasno i kažnjivo

LESKOVAC

Jesenji period je vreme kada poljoprivredni proizvođači počinju osnovnu obradu svojih parcela na imanju i tada obično vrše spaljivanje žetvenih ostataka od kukuruzovine, rastinje pored slogova ili međe, kako pored svojih parcela tako i napuštene površine da korov ne pređe u njihove parcele.

Spaljivanje žetvenih ostataka je veoma opasno iz razloga ugrožavanja lične bezbednosti i bezbednosti drugih lica, a i zakonom je zabranjivo i kažnjivo. Ovim postupkom poljoprivredni proizvođači nanose štetu zemljištu, uništavoju živi svet u zemljištu, milione živih bića transformatora materija, a što je još opasnije, izazivaju opštu opasnost izazivanjem požara, uništavanje šuma i narušavanje i zagađenje atmosfere, remete biološku ravnotežu i destabilzuju agroekosistem.

Ova spaljivanja poljoprivrednih ostataka (strništa, kukuruzišta, granja iz voćnjaka) i drugo nanose velike štete sa kobnim posledicama.

Spaljivanjem poljoprivrednih površina sa poljoprivrednim ostacima se razvija visoka temperatura koja ubija korisne mikroorganizme, gubi se značajna količina organske materije i azot, i ubrazava opadanje sadržaja humusa u zemljištu.

Savetujemo proizvođače da odmah nakon žetve, istarupiraju žetvene ostatke dodaju od 80 kg do 120 kg po ha azotnih đubriva (Kan, San, An, Ureja) za pokretanje mikroorganizama u zemljištu za aktivaciju mikrobioloških procesa, razgradnje i transformaciju istih, i zaoru biljne ostatke.

Time se obogaćuje zemljište i zdravije i bezbednije živi i čuva planeta Zemlja za buduće generacije.

Piše: Aleksandar Mitić , Savetodavac iz voćarstva i vinogradarstva

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare