(Ne)mirna zona “Jug”

Sredinom novembra završena su borbe za bodove u jesenjoj sezoni za takmičarsku sezonu 2023/2024.godine za prvenstva koje su pod okriljem Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije.

U Srpskoj ligi ,,Istok” ekipa Trajala iz Kruševca bila je dominantna i ostvarila impozantan bodovni učinak u 15 odigranih utakmica sa stoprocentnim učinkom od 45 osvojenih bodova. U nadmetanju zonaških ekipa titulu jesenjeg prvaka u zoni ,,Jug” zavredela je ekipa Jedinstva iz Bošnjaca, u zoni ,,Centar” najbolja je ekipa OFK Brzog broda iz istoimenog mesta pored reke Nišave. Morava 1918 iz Ćuprije je jesenji prvak u zoni ,,Zapad”, a u zoni ,,Istok” ekipa Timoka 1919 iz Zaječara bila je nemilosrdna u suretima sa svojim rivalima zabeleživši pri tom sve pobede u odigranih 15 kola.

Da bi se stiglo do dobrih pobedničkih rezultata pored iskazanih vrednosti na terenu skoro je jednako važno kako se jedna ekipa ponaša kada je u pitanju sportski fer plej. Zbog nediscipline samih igrača pojedini treneri imali su puno problema, ponekad, da protivničkoj ekipi susprostave svoj najbolji igrački sastav, što se u velikoj meri održava u konačnom bodovnom zbiru jednog kluba.

Ivan Nikolić, je već godinama dokazani uspešni sportski radnik i sa veoma odgovornom funkcijom disciplinskog sudije Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije. Svoj izveštaj o događanjima na fudbalskim terenima fudbalskog ,,Istoka” ekspresno je uradio, na analitičan način i sa puno iznetih argumenata kada su pitanju sve četiri zone u FSRIS a i Srpska liga ,,Istok”.

U jesenjoj sezoni u Srpskoj ligi ,,Istok” ukupno je isključeno 32 fudbalera, od koji su 24 kažnjena zabranom igranja na jednoj utakmici i osam zabranom nastupa na dve utakmice. Prema službenim licima, a to su trener, pomoćni trener, lekar, fizioterapeut i službeni predstavnik ukupno je izrečeno 15 disciplinskih mera, 11 je kažnjeno zabranom obavljanja dužnosti na jednoj utakmici, uz četiri novčane kazne. Klubovi su sankcionisani ukupno 33 puta i to sa 32 novčane kazne, 20 puta zbog izricanja pet i više javnih utakmica na istoj utakmici i 13 po ostalim osnovama – do detalja nas informiše, disciplinski sudija FSRIS, Ivan Nikolić o poštovanju sportskog fer pleja u Srpskoj ligi ,,Istok”.

JUGpress: Kakva je bila disciplina igrača i ostalih učesnika u utakmicama u zoni ,,Zapad”?

I.Nikolić: – Tokom jesenjeg dela takmičenja sezone 2023/24 ukupno je isključeno 20 fudbalera, od kojih je 15 kažnjeno zabranom igranja na jednoj utakmici, a 4 su kažnjena zabranom nastupa na dve utakmice i jedan zabranom nastupa na tri utakmice. Prema službenim licima i klubovima ukupno su izrečene dve disciplinske mere, po jedna zabranom obavljanja dužnosti na jednoj utakimici i novčana kazna. Klubovi su sankcionisani 50 puta, i to sa 43 novčane kazne, od toga 10 zbog izricanja pet i više javnih opomena na jednoj utakmici, 33 po ostalim osnovama, uz 7 opomena.

JUGpress: A kako je bilo u zoni ,,Istok”?

I.Nikolić: – U ovoj zoni, u jesenjem delu, ukupno su isključena 40 fudbalera, od kojih su 28 kažnjena zabranom igranjanna jednoj utakmici, 7 su kažnjena zabranom nastupa na dve utakmice, jedan fudbaler je sankcionisan sa tri utakmice prinudne pauze, 3 fudbalera su kažnjena zabranom nastupa na četiri utakmice, dok je jedan kažnjen sa pet utakmica zabrane igranja.Službenim licima klubova izrečeno je 7 disciplinskih mera, jedan je kažnjen zabranom obavljanja dužnosti na tri utakmice, pet zabranom obavljanja dužnosti jednoj utakmici, uz jednu novčanu kaznu. Klubovi su sankcionisani ukupno 90 puta i to sa 86 novčanih kazni , od toga 15 zbog izricanja pet i više javnih opomena na istoj utakmici, a 71 po osatlim osnovama, kao i 4izrečene opomene. OFK Zlot oduzet je jedan bod, zbog neopravdanog neodigravanja utakmice.

JUGpress: Da li je bilo problema u zoni ,,Centar” gde je najviše klubova sa teritorije Gradskog saveza Niša?

I.Nikolić: – Na utakmicama odigranim u jesenjoj sezoni ukupno su isključena 32 fudbalera, od čega je 28 kažnjeno zabranom igranja na jednoj utakmici i četiri sa dve utakmice sa dve utakmice zabrane nastupa. Ptema sluđbenim licima klubova ukupno je izrečeno 11 disciplinskih mera, jedan je kažnjen zabranom obavljanja dužnosti na dve utakmice, pet zabranom obavljanja dužnosti na jednoj utakmici, uz pet novčanih kazni. Klubovi su sankcionisani 83 puta i to sa 68 novčanih kazni, od toga 10 zbog izricanja pet i više javnih opomena na istoj utakmici, a 58 po ostalim osnovama.

JUGpress: Zona ,,Jug” bila je najbrojnija sa 18 ekipa koja su se za bodove borili u 17 prvenstvenih kola. I kako je bilo na tradicionalno vrućim terenima juga Srbije?

I.Nikolić: – U prvom delu prvenstva, u jesenjoj sezoni ukupno su isključena 46 fudbalera, od kojih je 31 kažnjen zabranom igrnja na jednoj utakmici, 12 je kažnjeno zabranom nastupa na dve utakmice, dva fudbalera su kažnjena sa tri utakmice prinudne pauze, a jedan igrač je kažnjen zabranom igranja na šest utakmica. Određene kazne izrečene su prema službenim licima klubova i to ukupno 6 disciplinskih mera, jedan je kažnjen zabranom obavljanja dužnosti na dve utakmice, četiri za zabranom obavljanja dužnosti na jednoj utakmici, uz jednu novčanu kaznu. Klubovi su sankcionisani ukupno 133 puta i to sa 124 novčane kazne, od toga 20 zbog izricanja pet i više javnih opomena na istoj utakmici, 104 po ostalim osnovama, devet je kažnjeno opomenom. FK Gračanica oduzet je jedan bod zbog neopravdanog neodigravanja utakmice.

JUGpress: U kom delu je bilo najviše nepoštovanja fudbalskih propisa?

I.Nikolić: – Posebno treba apostofirati da je veliki broj novčanih kazni u svim navednim ligama izazvan, isključivo, nepoštovanjem odredbi Pravilnika o stručno-pedagoškom radu i Pravilnika o izdavanju dozvola za rad i statusu trenera, jer pojedini klubovi nisu imali šefove stručnog štaba ili pomoćne trenere. Bez obzira što proleće zna da bude puno neizvesnosti oko plasmana gotovo svih klubova, naša nadanja su da će drugi deo prvenstvene sezone proteći u najboljem mogućem redu, a svi organi saveza sve će učiniti da nadmetanje klubova za bodove protekne u okvirima sportske korektnosti i u korist fudbalskog sporta – poručuje Ivan Nikolić, disciplinski sudija FSRIS.

(Kraj) VS/AS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare