(Ne)mirna jesen na fudbalskom „,Istoku“

LESKOVAC-VRANJE-NIŠ-PIROT

Po (ne)pisanom pravilu, ali uobičajno je tako, da jesenji deo prvenstvene fudbalske sezone već godinama protiče, uglavnom, u granicama sportske korektnosti. Ima ponekad i varnica na sportskom terenu i van njega, sve u želji da se stigne do pobede i toliko željenih bodova za mirnije fudbalsko proleće. Ni ova, nedavno tek završena jesenja sezona na fudbalskom „Istoku” nije ništa dugojačija od svih predhodnih. Pod jurisdikcijom Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije su, između ostalog i takmičenja u Srpskoj ligi „Istok”, a takođe i četiri zone „Zapad“, „Istok”, „Centar” i „Jug”. Disciplinski sudija za sve ove lige je Ivan Nikolić iz Leskovca, dugogodišnji fudbalski radnik i pregalac, koji vanfudbalsku pravdu, van terena, po slovu fudbalskih zakona deli sa puno uspeha više godina. Predanim radom, a pre svega, poštovanjem propisanih fudbalskih zakona, izrastao je u jednog od najcenjenijih fudbalskih radnika u ovom delu Srbije, što ga je i preporučilo da nedavno bude promovisan i u predsednika Disciplinskog suda Fudbalskog saveza Srbije. I pored obaveza na najvišem nivou, prezentirao nam je stanje kako su se vladali svi akteri fudbalske igre na srpskoligaškom „Istoku”, pored srpskoligaša i ekipe iz četiri zone.

JUGpress: Po prvi put u Srpskoj ligi „Istok” za bodove se borilo 20 ekipa, što je automatski značilo veći broj utakmica i mogućnost povećanog broja ekcesa.

  • U jesenjem delu Srpske lige „Istok”, takmičarske sezone 2020/21 ukupno su isključena 60 fudbalera, od kojih su svi kažnjeni zabranom igranja na jednoj utakmici. Prema službenim licima klubova (trener, pomoćni trener, lekar, fizioterapeut i službeni predstavnik) ukupno je izrečeno 10 disciplinskih mera, od čega, u devet navrata opomene i jednom novčana kazna. Klubovi su sankcionisani ukupno 74 puta i to sa 74 novčane kazne (30 zbog izricanja pet i više javnih opomena na istoj utakmici i 44 po ostalim osnovama).

JUGpress: Kako je bilo jesenas u zoni „Zapad”?

  • Tokom jesenjeg dela takmičenja sezone 2020/21 ukupno su isključena 23 fudbalera, od kojih je 13 kažnjeno zabranom igranja na jednoj utakmici, šest je kažnjeno zabranom nastupa na dve utakmice, četiri zabranom igranja na tri utakmice. Prema službenim licima klubova (trener, pomoćni trener, lekar, fizioterapeut i službeni predstavnik) ukupno je izrečeno 11 disciplinskih mera, od čega su sve kazne novčane. Klubovi su sankcionisani ukupno 24 puta i to sa 15 novčanih kazni (osam zbog izricanja pet i više javnih opomena na istoj utakmici), sedam po ostalim osnovama i u devet navrata opomene. Oduzimanjem ukupno četiri boda kažnjen je FK „Kušiljevo“ sve zbog zanemarivanja obaveza prema službenim licima.

JUGpress: Kako je protekao jesenji deo prvenstva zone „Istok“?

  • U ovoj zoni, u jesenjem delu takmičarske sezone 2020/21 ukupno su isključena 48 fudbalera, od kojih su 26 kažnjena zabranom igranja na jednoj utakmici, sedam su kažnjena zabranom nastupa na dve utakmice, debvet fudbalera sankcionisana sa po tri utakmice prinudne pauze, tri fudbalera su kažnjena zabranom nastupa na četiri utakmice, dva igrača na šest utakmica, dok je jednom igraču izrečena zabrana igranja od šest meseci. Prema službenim licima klubova (trener, pomoćni trener, lekar, fizioterapeut i službeni predstavnik) ukupno je izrečeno deset disciplinskih mera, od čega, u svim slučajevima novčane kazne. Klubovi su sankcionisani ukupno 44 puta i to sa 36 novčanih kazni (22 zbog izricanja pet i više javnih opomena na istoj utakmici), i 14 po ostalim osnovama, kao i osam izrečenih opomena, dok je FK „Lužnica“ sankcionisana oduzimanjem jednog boda zbog nastupa pod suspenzijom.

JUGpress: Obično se kaže, što južnije, to tužnije. Da li ovo važi i za jesenji deo prvenstva zone „Jug“?

  • U nedavno završenom jesenjem delu takmičarske sezone 2020/21 ukupno su isključena 38 fudbalera, od kojih su 21 kažnjeno zabranom igranja na jednoj utakmici, 12 je kažnjeno zabranom nastupa na dve utakmice, četiri su kažnjena sa tri utakmice prinudne pauze, a jedan igrač je kažnjen zabranom igranja na šest utakmica. Prema službenim licima klubova (trener, pomoćni trener, lekar, fizioterapeut i službeni predstavnik) ukupno je izrečeno samo četiri disciplinskih mera, od čega, u sva četiri navrata radi se o novčanim kaznama. Klubovi su sankcionisani ukupno 32 puta i to sa 23 novčanih kazni (18 zbog izricanja pet i više javnih opomena na istoj utakmici ), pet po ostalim osnovama i još devet opomena. FK „Žitorađa“ kažnjen je oduzimanjem jednog boda zbog zanemarivanja obaveza prema službenim licima, dok je su FK „Jedinstvo“ Bošnjace, oduzeta dva boda, najpre zbog neopradanog neodigravanja prvenstvene utakmice, a potom i zbog nastupa pod suspenzijom.

JUGpress: I na kraju da pitamo kako je protekao jesenji deo prvenstva zone „Centar“ ?

  • Na utakmicama odigranim u okviru zone „Centar“, tokom jesenjeg dela takmičarske sezone 2020/21 ukupno je isključeno 37 fudbalera, od čega su 23 kažnjena zabranom igranja na jednoj utakmici, pet je kažnjeno zabranom nastupa na dve utakmice, pet su kažnjena sa tri utakmice prinudne pauze, jedan fudbaler je kažnjen sa četiri, jedan sa šest utakmica prinudne pauze, dok su prema dva fudbalera izrečene sankcije od po šest meseci ne igranja. Prema službenim licima klubova (trener, pomoćni trener, lekar, fizioterapeut i službeni predstavnik) ukupno je izrečeno sedam disciplinskih mera, od čega, u svih sedam navrata novčane kazne. Klubovi su sankcionisani ukupno 38 puta i to sa 26 novčanih kazni (11 zbog izricanja pet i više javnih opomena na istoj utakmici ), 15 po ostalim osnovama i još 12 opomena, FK „Moravica“ Subotinac oduzimanjem jednog od ukupno osvojenih bodova, usled zanemarivanja obaveza prema službenim licima.

Koja je vaša poruka svim akterima fudbalske igre za prolećni deo fudbalske sezone?

  • Najpre bih svom fudbalskom svetu, a i ostalima poželeo srećnu Novu 2021. godinu i Božićne praznike i da nam sledeća godina bude mnogo izdašnija u dobrom zdravlju, koje je svima nama sada najvažnije. A na sportskom polju da ostvare sve ono što su zaplanirali.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare