(Ne)mirna fudbalska jesen na fudbalskom „Istoku”

LESKOVAC-VLASOTINCE

Ni malo nije lako presuđivati akterima fudbalske igre na teritoriji Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije za prekršaje koje čine u toku prvenstvene sezone. I to kako na samom fudbalskom terenu, a još i van fudbalskog terena. Jedan od najboljih fudbalskih radnika na jugu Srbije, svakako je Ivan Nikolić iz Leskovca koji se, već godinama, nalazi u najvišim forumima FS Srbije i FSRIS gde se arbitrira kada su u pitanju pravne stvari i prekršaji iz Disciplinskog pravilnika FSS i FSRIS.
Zanimljivo je reći da na fudbalskim terenima FSRIS takmičenje je organizovano u četiri zone i to „Jug”, „Zapad” „Istok” i „Centar”, kao i viši stepen a to je Srpska liga „Istok”. Dakle svakog fudbalskog vikenda kada su prvenstva u toku, na terenima fudbalskog „Istoka” i pod ingerencijom FSRIS učestvuje 80 seniorska fudbalska kluba i oko 2.500 aktera koji po propisima moraju biti prisutni kako bi se utakmice mogle igrati po slovu Propozicija takmičenja. U zvaničnom protokolu nalaze se imena 18 fudbalera i imena pet službenih lica (predstavnik ekipe, prvi trener i njegov pomoćnik, lekar i fizioterapeut), a u restriktivnom prostoru nalaze se još i delegat kao i, komesar za bezbednost. Sva ova lica na samoj utakmici su pod prismotrom sudijske ekipe, koje imaju obavezu da reaguju ukoliko bude nekog nesportskog ponašanja.
Platon daje sledeću definiciju za „pravednost”. On veli: „Pravednost je posedovanje i delanje onoga što kome pripada”.
Kakva je „pravednost” po Ivanu Nikoliću na svojoj koži osetili su mnogi učesnici jesenjeg dela prvenstva, na terenima FS Srbije i FSRIS, a koji su prekršili osnovne postulate fudbalskog fer pleja.

JUGpress :- Da krenemo najpre, kako je bilo u jesenjem delu prvenstva Srpske lige „Istok” ?

Ivan Nikolić: – U jesenjem delu takmičarske sezone 2021/22 ukupno je isključeno 17 fudbalera, od kojih su 13 kažnjenih zabranom igranja na jednoj utakmici, 2 na dve, jedan igrač je isključen na četiri utakmice, a jedan zabranom igranja na šest utakmica. Prema službenim licima klubova (trener, pomoćni trener, lekar, fizioterapeut i službeni predstavnik) ukupno je izrečeno 13 disciplinskih mera, od čega, u 2 navrata opomene , 9 novčane kazne i 2 vremenske – zabrana obavljanja dužnosti. Klubovi su sankcionisani ukupno 37 puta i to sa 36 novčanih kazni (25 zbog izricanja pet i više javnih opomena na istoj utakmici) i 11 po ostalim osnovama, kao i jedna izrečena opomena. Oduzimanjem jednog boda kažnjen je FK „Dinamo“ zbog zanemarivanja obaveza iz pravilnika i propozicija.

JUGpress:- Šta ste zapisali u vašem Izveštaju za jesenji deo prvenstva Zona „Zapad“ ?

Ivan Nikolić: Tokom jesenjeg dela takmičenja sezone 2021/22 ukupno je isključeno 28 fudbalera, od kojih je 17 kažnjeno zabranom igranja na jednoj utakmici, 7 su kažnjeno zabranom nastupa na dve utakmice, 3 zabranom igranja na tri utakmice i jedan zabranom nastupa u petoj utakmici.
Prema službenim licima klubova (trener, pomoćni trener, lekar, fizioterapeut i službeni predstavnik) ukupno je izrečeno 8 disciplinskih mera, od čega su sve kazne novčane.
Klubovi su sankcionisani samo 8 puta i to sa 8 novčanih kazni (4 zbog izricanja pet i više javnih opomena na istoj utakmici), 4 po ostalim osnovama.
Oduzimanjem ukupno jednog boda kažnjen je FK „Juhor“ sve zbog neopravdanog neodigravanja utakmica.

JUGpress:- A za jesenji deo prvenstva Zona „Istok“?

-Ivan Nikolić: – U zoni, u jesenjem delu takmičarske sezone 2021/22 ukupno je isključeno 25 fudbalera, od kojih su 9 kažnjena zabranom igranja na jednoj utakmici, 10 su kažnjena zabranom nastupa na dve utakmice, 2 fudbalera sankcionisana su sa po tri utakmice prinudne pauze, 3 fudbalera su kažnjena zabranom nastupa na pet utakmica, dok je jedan kažnjen vremenskom kaznom od osamnaest meseci zabrane igranja zbog grubog starta i udara protivnika u prekidu igre koji su prouzrokovali lom vilice i više izbijenih zuba.
Prema službenim licima klubova (trener, pomoćni trener, lekar, fizioterapeut i službeni predstavnik) izrečeno je 3 disciplinske mere, od čega, u svim slučajevima novčane kazne.
Klubovi su sankcionisani ukupno 23 puta i to sa 21 novčanih kazni (18 zbog izricanja pet i više javnih opomena na istoj utakmici), 3 po ostalim osnovama, kao i 2 izrečene opomene.

JUGpress :- Kako je bilo jesenas u Zoni „Jug“ u kojoj se za bodove bore nekoliko fudbalskih ekipa sa teritorije Jablaničkog okruga ?

Ivan Nikolić: – U jesenjem delu takmičarske sezone 2021/22 ukupno je isključeno 37 fudbalera, od kojih je 18 kažnjeno zabranom igranja na jednoj utakmici, 15 je kažnjeno zabranom nastupa na dve utakmice, jedan fudbaler je kažnjen na tri utakmice prinudne pauze, takođe, jedan igrač je kažnjen zabranom igranja na četiri utakmice. Vremenskom kaznom sankcionisan je jedan fudbaler zabranom nastupa u trajanju od devet meseci, dok je jedan igrač kažnjen zabranom igranja od 18 meseci, zbog fizičkog napada i udaranja sudije, što je prouzrokovalo trajni prekid utakmice.
Prema službenim licima klubova (trener, pomoćni trener, lekar, fizioterapeut i službeni predstavnik) ukupno je izrečeno 7 disciplinskih mera, od čega su 6 novčane kazne i jedna opomena.
Klubovi su sankcionisani ukupno 23 puta i to sa 22 novčane kazne (20 zbog izricanja pet i više javnih opomena na istoj utakmici ), 2 po ostalim osnovama, a jedan klub je kažnjen opomenom. Osim toga, oduzimanjem bodova kažnjena su tri kluba i to: FK Topličanin sa tri boda, zbog izazivanja trajnog prekida utakmice; FK Vranjska Banja oduzet je jedan bod, zbog neopravdanog neodigravanja utakmica; FK Plantaža umanjen je jedan bod zbog nesportskog ponašanja igrača – sedenje i ležanje na terenu za igru.

JUGpress :- I na kraju kako je protekla jesenja sezona u Zoni „Centar“ ?

Ivan Nikolić: – Na utakmicama odigranim u okviru zone „Centar“, tokom ovog dela takmičarske sezone 2021/22 ukupno je isključeno 40 fudbalera, od čega je 21 kažnjeno zabranom igranja na jednoj utakmici, 6 je kažnjeno zabranom nastupa na dve utakmice, 11 fudbalera je kažnjeno sa tri. utakmice prinudne pauze i po jedan fudbaler je kažnjen zabranom nastupa na četiri, odnosno, šest utakmica.
Prema službenim licima klubova (trener, pomoćni trener, lekar, fizioterapeut i službeni predstavnik) ukupno je izrečeno 13 disciplinskih mera, od čega, 9 novčanih kazni, 2 opomena i 2 kazne zabrane vršenja funkcije (jedna na dve utakmice i jedna u trajanju od godinu dana). dana).
Klubovi su sankcionisani 29 puta i to 34 novčane kazne (24 zbog pet i više javnih opomena na jednoj utakmici), 10 po ostalim osnovama i jedna opomena. Kaznama oduzimanja jednog boda kažnjeni su FK „Aluminijum” zbog izazivanja trajnog prekida utakmice, ma FK „Delijski Vis” usred neopravdanog neodigravanja utakmice, a FK „Sinđelić” zbog nastupa igrača bez urednih lekarskih pregleda, do su FK „Naša krila” oduzeta pet bodova zbog nesportskog ponašanja, sedenje i ležanje na terenu za igru u trajanju od 10 minuta – precizan je po običaju, Ivan Nikolić disciplinski sudija FSS i FSRIS kad su bilo koji podaci u pitanju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare