Nemci gomilaju prekovremene sate: Bogaćenje preko leđa radnika

????????????????????????????????????

BERLIN

(Dojče Vele)

Nemci su prošle godine odradili više od 2,1 milijarde prekovremenih sati. Pola od toga nikad nije plaćeno, kako je sada objavila nemačka vlada.

Tačna brojka glasi 2,127 milijardi. Toliko prekovremenih sati su zaposleni u Nemačkoj ostvarili 2017. godine. To je objavila nemačka vlada na upit stranke Levice u Bundestagu. Time je broj prekovremenih sati u poređenju sa 2016. porastao za čak jedanaest odsto.

U proseku, svaki zaposleni je 2017. odradio 54 prekovremenih sati od čega 27 besplatno. Trend se nastavlja: u prvoj polovini ove godine nemački zaposleni su već odradili 1,1 milijardi sati prekovremeno.

Ušteda za poslodavca je ogromna. Prošle godine su zaposleni poslodavcima „poklonili” rada u vrednosti od 36 milijardi evra. Političarka stranke Levice Džesika Tati od zakonodavca traži hitne mere. „Ove brojke su skandalozne i pokazuju kako se poslodavci obogaćuju preko leđa zaposlenih”, kaže Tati.

I sindikati zvone na uzbunu: Nemački savez sindikata (DGB) smatra skandaloznim činjenicu da pola prekovremenih sati nikada ne bude plaćeno. „Broj prekovremenih je prošle godine premašio sve granice. Radi se o opasnosti po zdravlje radnika”, kaže predsednik DGB-a Rajne Hofmann za dnevnik Rajniše Post.

Najviše prekovremenih sati su nakupili radnici u uslužnim delatnostima, a najveći porast broja prekovremenih sati zabeležen je u zdravstvenom sektoru. Natprosečno mnogo prekovremenih sati nakupili su i – državni službenici.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare