Nemanja Stanković: Ništa lično

LESKOVAC

 Dame i gospodo, i svi vi koji se osećate slično…

Ništa od ovoga nemojte da shvatate lično. Nemojte da shvatite lično što vam u 21. veku prete da ćete uveče čitati omiljenu knjigu pod sjajem sveće, baš kao vaš predak, umotani u ćebe ili dva jer grejanja nema. Ni onog centralnog, ni onog na struju, jer sveća, a metar drva skuplji nego gram. Zlata, da se razumemo. O peletu da ne pričamo, jer što bi, kada se do njega doći ne može, Nešto slično kao sa članstvom u EU.
       Izvadili bi mi stare naftarice, jerbo ko je bio pametan i ko je slušao babu ili dedu da će da se vrate crni dani, sigurno je u nekoj garaži ili podrumu sakrio staru ojlaru, ali, zamislite, i nafta je poskupela. Više puta. Sedamnaest puta od početka godine, ako ima zainteresovanih statističara. Mada, što bi rekao moj komšija Boban,  ,, Ćuti Neco, dobro je i dok je ima“. Mene to preterano ne tangira, moje vozilo ide na benzin. Ah da, i on je poskupeo.
      Nije lično ni što su bolnice i škole dobile ,, preporuku“ za štednju. Pa šta će bolesnicima svetlo i što bi deca išla u školu samo ujutru i popodne? Neka idu i noću! Tada je tarifa jeftinija. Garantujem, tako nešto niko do sada probao nije, i to bi bio prvi put u novijoj istoriji. I to ne kod nas, nego u svetu! Zvuči poznato, jel da? Ovo oko novije istorije. Ali, i tu se javlja problem. Šta ako baš tada nestane struja u tom kvartu? Ništa, gore pomenute sveće! Šta je falilo našima da uče tako pre 100 godina? Pre koliko? Samo sto?
     Ne shvatajte lično ni što istu količinu namirnica u prodavnicama ili na pijacama plaćate duplo. To nikako, pa tako je svuda u svetu. Bitno da je prosečna plata skočila. E sad, što je taj skok dovoljan da jedete, pijete i da se kupate tri dana, i to hladnom vodom, to nije bitno. A nije ni lično.
     Nikako, ali ni pod tačkom razno, nemojte da shvatite lično što vas plaše ratom bar jednom mesečno. Nismo dugo, evo ima dvadeset i kusur godina. Mnogo je to brate. Srbija je ovo bre! I onaj period, između Drugog svetskog rata i raspada SFRJ je bio predug, realno. Hteli smo mi, nego Rusi i Amerikanci se zaigrali, pa nismo imali dovoljno prostora da se iskažemo.
    Nemojte da vas obeshrabri ni to što ne šetate u trenerkama po svetskim metropolama. Doći će i na vas red. Kakvi su sve šetali i kakvi sve šetaju… Ali samo polako, daleko je Amerika i zlato što sja. Prvo šetajte bliže, tu su Vlasina, banje, Beograd… Kako kažu, sve po redu. I po zasluzi. Nikako sve po spisku, mada biće vremena i za to.
     Aristotel je čoveka nazvao Zoon politikon. Društveno biće! Samim tim i nužno političko biće, mada ima i zagovornika bukvalnog prevoda – politička životinja! Nažalost, sve je više životinja. I tu treba da se povuče linija, jer i životinje imaju srce, osećanja i dušu. Ali ne sve! O njima neki drugi put.
         Daj ljudima hleba i igara i više im nije bitno ko ih vodi. I kako ih vodi. Niti gde ih vodi. Izgubili smo se, izgubili smo samopoštovanje, racio, ponos. Izgubili smo sebe! Zamajavaju nas tricama, nebitnim stvarima, dok nam bitno odlazi, odlazi u nepovrat.
        Nego, zna neko trenutni rezultat Baka Prase – Žeks?

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Mile
Mile
1 godina pre

Ludilo. Pune novine leskovačke “bruke” u Lidlu zbog grabeži oko šećera. I, naši novinari pišu o pojedincima koji su kupovali veće količine, a prenose srpski mediji. I, niko da se seti da prozove Vlast, političare, jer su svojim delovanjem doveli do ovakve situacije. Ili da šećera u Leskovcu predugo nema, a ljudi više ne veruju nečijim izjavama da će ga biti, pa moraju da kupuju, dok ga ima. A novinari ko novinari, urednici ko urednici, tuđoj muci se smeju. Bitno je da se čita. Nema veze što je tabloidno.

Skok cene nerealan
Skok cene nerealan
1 godina pre

Trgovci sad napipali da pod izgovorom poskupeli gas i struja, mogu da dizu cene kad hoce i koliko hoce. Niko nema znanje o proizvodnji, ucescu resursa kojima skace cena, da bi transparentnu racunicu izveo. U vladi sve sami strucnjaci menadzeri ili ekonomisti ko direktorka NSZ. Znaci, dragi gradjani, u drzavi nema ko da vam saopsti kako ce koje poskupljenje, tacnije sa koliko procenata, uticati na vas. Neopomenuti, ne presretnuti sa realnim poskupljenjima od strane vlade, trgovci ce i dalje nerealno dizati cenu. Dok ne krene roba da zaostaje u rafu, do isteka roka trajanja, dok ne bude za bacanje! Tada ce se ludilo zaustaviti.