Nemanja Stanković: Ništa lično

LESKOVAC

 Dame i gospodo, i svi vi koji se osećate slično…

Ništa od ovoga nemojte da shvatate lično. Nemojte da shvatite lično što vam u 21. veku prete da ćete uveče čitati omiljenu knjigu pod sjajem sveće, baš kao vaš predak, umotani u ćebe ili dva jer grejanja nema. Ni onog centralnog, ni onog na struju, jer sveća, a metar drva skuplji nego gram. Zlata, da se razumemo. O peletu da ne pričamo, jer što bi, kada se do njega doći ne može, Nešto slično kao sa članstvom u EU.
       Izvadili bi mi stare naftarice, jerbo ko je bio pametan i ko je slušao babu ili dedu da će da se vrate crni dani, sigurno je u nekoj garaži ili podrumu sakrio staru ojlaru, ali, zamislite, i nafta je poskupela. Više puta. Sedamnaest puta od početka godine, ako ima zainteresovanih statističara. Mada, što bi rekao moj komšija Boban,  ,, Ćuti Neco, dobro je i dok je ima“. Mene to preterano ne tangira, moje vozilo ide na benzin. Ah da, i on je poskupeo.
      Nije lično ni što su bolnice i škole dobile ,, preporuku“ za štednju. Pa šta će bolesnicima svetlo i što bi deca išla u školu samo ujutru i popodne? Neka idu i noću! Tada je tarifa jeftinija. Garantujem, tako nešto niko do sada probao nije, i to bi bio prvi put u novijoj istoriji. I to ne kod nas, nego u svetu! Zvuči poznato, jel da? Ovo oko novije istorije. Ali, i tu se javlja problem. Šta ako baš tada nestane struja u tom kvartu? Ništa, gore pomenute sveće! Šta je falilo našima da uče tako pre 100 godina? Pre koliko? Samo sto?
     Ne shvatajte lično ni što istu količinu namirnica u prodavnicama ili na pijacama plaćate duplo. To nikako, pa tako je svuda u svetu. Bitno da je prosečna plata skočila. E sad, što je taj skok dovoljan da jedete, pijete i da se kupate tri dana, i to hladnom vodom, to nije bitno. A nije ni lično.
     Nikako, ali ni pod tačkom razno, nemojte da shvatite lično što vas plaše ratom bar jednom mesečno. Nismo dugo, evo ima dvadeset i kusur godina. Mnogo je to brate. Srbija je ovo bre! I onaj period, između Drugog svetskog rata i raspada SFRJ je bio predug, realno. Hteli smo mi, nego Rusi i Amerikanci se zaigrali, pa nismo imali dovoljno prostora da se iskažemo.
    Nemojte da vas obeshrabri ni to što ne šetate u trenerkama po svetskim metropolama. Doći će i na vas red. Kakvi su sve šetali i kakvi sve šetaju… Ali samo polako, daleko je Amerika i zlato što sja. Prvo šetajte bliže, tu su Vlasina, banje, Beograd… Kako kažu, sve po redu. I po zasluzi. Nikako sve po spisku, mada biće vremena i za to.
     Aristotel je čoveka nazvao Zoon politikon. Društveno biće! Samim tim i nužno političko biće, mada ima i zagovornika bukvalnog prevoda – politička životinja! Nažalost, sve je više životinja. I tu treba da se povuče linija, jer i životinje imaju srce, osećanja i dušu. Ali ne sve! O njima neki drugi put.
         Daj ljudima hleba i igara i više im nije bitno ko ih vodi. I kako ih vodi. Niti gde ih vodi. Izgubili smo se, izgubili smo samopoštovanje, racio, ponos. Izgubili smo sebe! Zamajavaju nas tricama, nebitnim stvarima, dok nam bitno odlazi, odlazi u nepovrat.
        Nego, zna neko trenutni rezultat Baka Prase – Žeks?

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Mile
Mile
10 dana pre

Ludilo. Pune novine leskovačke “bruke” u Lidlu zbog grabeži oko šećera. I, naši novinari pišu o pojedincima koji su kupovali veće količine, a prenose srpski mediji. I, niko da se seti da prozove Vlast, političare, jer su svojim delovanjem doveli do ovakve situacije. Ili da šećera u Leskovcu predugo nema, a ljudi više ne veruju nečijim izjavama da će ga biti, pa moraju da kupuju, dok ga ima. A novinari ko novinari, urednici ko urednici, tuđoj muci se smeju. Bitno je da se čita. Nema veze što je tabloidno.

Skok cene nerealan
Skok cene nerealan
10 dana pre

Trgovci sad napipali da pod izgovorom poskupeli gas i struja, mogu da dizu cene kad hoce i koliko hoce. Niko nema znanje o proizvodnji, ucescu resursa kojima skace cena, da bi transparentnu racunicu izveo. U vladi sve sami strucnjaci menadzeri ili ekonomisti ko direktorka NSZ. Znaci, dragi gradjani, u drzavi nema ko da vam saopsti kako ce koje poskupljenje, tacnije sa koliko procenata, uticati na vas. Neopomenuti, ne presretnuti sa realnim poskupljenjima od strane vlade, trgovci ce i dalje nerealno dizati cenu. Dok ne krene roba da zaostaje u rafu, do isteka roka trajanja, dok ne bude za bacanje! Tada ce se ludilo zaustaviti.