Nemačkoj potrebne milijarde maski

BERLIN

Nemačka vlada je izričito preporučila nošenje maski u javnom prevozu i prilikom kupovine. Neke pokrajine su to već uvele kao obavezu, ali da bi to važilo za celu državu, pre svega – mora biti dovoljno maski na tržištu.

„Ukoliko svim ljudima u Nemačkoj hoćemo da omogućimo da rade, idu u kupovinu i voze se javnim prevozom sa maskama na licu, onda nam je potrebno 8 do 12 milijardi maski godišnje”, izjavio je nemački ministar privrede Peter Altmajer za list „Bild am zontag”. „Ako veliki deo toga budemo proizveli u Nemačkoj, onda ćemo puno postići”, dodaje on.

Altmajer je izjavio i da je cilj da se u drugoj polovini leta u Nemačkoj proizvede više miliona maski, kako za medicinsko osoblje tako i za stanovištvo. Naglasio je da se firmama ipak ne može propisati “šta ili koliko tačno maski moraju da proizvedu”, ali će se industrijskoj proizvodnji pomoći kroz investicije i garantovani otkup.

S obzirom na nedostatak maski, savezna nemačka vlada je u sredu izdala “iziričitu preporuku”, a ne obavezu da se nose maske prilikom kupovine i u javnom prevozu.

Pokrajine Saksonija (od sutra, 20.4.) i Meklenburg-Zapadna Pomeranija (od 27.4.) u istočnoj Nemačkoj su već najavile obavezu nošenja maski u lokalnom javnom prevozu. U Saksoniji građani moraju da nose maske i u prodavnicima.

Slični propisi već su uvedeni i u pojedinim opštinama u drugim saveznim državama. U Donjoj Saksoniji će na primer grad Volfsburg od ponedeljka uvesti obavezu nošenja maske. To se odnosi na prodavnice, javne zgrade, medicinske ustanove i ordinacije, te autobuse, naveli su iz ove opštine. Ovo će za početak važiti do 6. maja, a deca mlađa od šest godina su oslobođena ove obaveze.

Čak i ako se prve prodavnice uskoro ponovo otvore, rizik od infekcije korona virusom je i dalje visok, rekao je gradonačelnik ovog grada Klaus Mors (SPD).

Premijer Donje Saksonije Stefan Vajl očekuje „da će maske uskoro postati deo našeg javnog života”, a u lokalnom javnom prevozu „uskoro i obaveza”. Međutim, to će biti moguće samo ukoliko bude bilo dostupno dovoljno maski, rekao je on za „Hanoverše algemajne cajtung”.

On pretpostavlja da će kriza trajati još dugo. “Nažalost, mora se trezveno reći da će ovo verovatno trajati još najmanje godinu dana”, rekao je premijer pozivajući se na procene medicinskih stručnjaka.

Sudeći po najnovijem istraživanju javnog mnjenja, 46 posto Nemaca podržava obavezu nošenaj maski. Institut “Civey” po nalogu berlinskog „Tagesšpigela” navodi da je skoro 40 posto ispitanika bilo je protiv obaveze nošenja maske, dok ih je 14 posto bilo neodlučno.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare