Nemačkim poslanicima kasni plata

BERLIN

Niko ne voli kada mu plata kasni, čak ni kada je srazmerno velika, poput one koju imaju poslanici nemačkog Bundestaga. Barem nije zbog krize, nego zbog greške račuinovođa.

Neko je tek posle uskršnjeg praznika u Nemačkoj primetio da poslanici Bundestaga nisu primili platu kao što je uobičajeno kada 1. pada na vikend ili praznik. Onda se ukazala računovođstvena greška.

Poslanici nemačkog Bundestaga ovog meseca platu će primiti sa zakašnjenjem. Nije u pitanju kriza, nego greška, saopštila je parlamentarna administracija na upit agencije dpa u utorak.

Poslanici uobičajeno platu primaju prvog dana meseca. Ako to padne na vikend ili praznik, isplaćuje se poslednjeg radnog dana pre toga.

Nije april, nego mart

Jedna portparolka u Bundestagu je navela da je neko greškom kao dan za puštanje plate umesto 28. mart upisao 28. april. Pritom, to niko nije uočio do utorka.

Nova uputstva su momentalno upućena saveznom računovodstvu, dodala je predstavnica, ali sada svaka isplata mora da se koriguje ručno.

Inače, poslaničke plate se prilagođavaju svake godine 1. jula. Osnovica se prilagođava prema indeksu saveznog zavoda za statistiku – u februaru to je bilo šest odsto.

Prosečna plata sada oko 10.600 evra, od jula 11.200

Prema zakonu koji je 2014. automatski povezao poslaničke plate sa tim indeksom, i predstavnici nemačkog naroda u parlamentu će dobiti povišicu od šest odsto.

Naravno, ne primaju svi poslanici istu platu, jer ona zavisi od staža, bolovanja i drugih faktora, ali, prema računici udruženja poreskih obveznika prosek je sada 10.591,7 evra mesečno.

Od jula, poslanici će u proseku zarađivati 635,5 evra više, odnosno 11.227,2 evra.

Budenstag može da izglasa odluku o odricanju od povišice, kao što su učinili pred naletom pandemijske krize 2020. (Kompas)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare