Nemački ambasador u poseti Nišu

NIŠ

Danas je u Nišu boravio ambasador Nemačke u Srbiji Tomas  Šib. On je pored susreta sa gradonačelnikom Niša obišao Prvu Nišku gimnaziju “Stevan Sremac”, a potom je posetioFilozofski fakultet na kome od ove godine postoji departman za germanistiku. Ambasador je prosustvovao i okruglom stolu zajedno sa predstavnicima firmi iz ovog regiona koji imaju nemački kapital kao i direktorima gimnazija i srednjih škola.

 Ambasadora je u gradskoj kući primio gradonačelnik Niša Darko Bulatović.  Oni su razgovarali o saradnji u oblasti privrede i kulture između grada i jedne od najrazvijenijih država Evrope.

Trenutno u Srbiji posluje 400 nemačkih kompanija ,pa je ova država vodeća po broju investitora sa stalnim trendom unapređenja saradnje.

Gradonačelnik Bulatović je između ostalog rekao da je upoznao njegovu ekselenciju sa projektima Grada Niša,posebno sa izgradnjom naučno-tehnološkog parka.

“Razgovarali smo o značajnim temama, projektima, investicijama, budućoj saradnji i naim planovima. Ovo je prva poseta njegove ekselencije gradu Nišu i poznao sam ga sa projektima i planovima grada Niša, posebno sa nekoliko značajnih za buduću još bolju saradnju  i oodnosa Nemačke i Srbije i naših naroda. Naš veliki potencijal leži u IT sektoru i obučenoj i školovanoj radnoj snazi,što bi verujemo moglo da bude interesantno nemačkim kompanijama u ovoj oblasti”,rekao je gradonačelnik.

Ambasador Šib  je rekao da je Niš zanimljiva privredna destinacija i da nemačko srpski privredni odnosi idu uzlaznom putanjom i da zajedničkim naporima privrednih komora dve zemlje ovaj trend može biti još bolji.U Nišu će danas biti otvorena i katedra za germanistiku na Filozofskom fakultetu ,a svečanom otvaranju prisuctvovaće ambasador Šib.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas  Šib razgovarali su danas u Gradskoj kući o saradnji u oblasti privrede i kulture između grada i jedne od najrazvijenijih država Evrope.

Trenutno u Srbiji posluje 400 nemačkih kompanija ,pa je ova država vodeća po broju investitora sa stalnim trendom unapređenja saradnje.

Gradonačelnik Bulatović je između ostalog rekao da je upoznao njegovu ekselenciju sa projektima Grada Niša,posebno sa izgradnjom naučno-tehnološkog parka.

“Naš veliki potencijal leži u IT sektoru i obučenoj i školovanoj radnoj snazi,što bi verujemo moglo da bude interesantno nemačkim kompanijama u ovoj oblasti”,rekao je gradonačelnik.

Ambasador Šib, koji je od pre tri meseca na ovoj funkciji, ambasadora u Srbiji,  je rekao da je bilo krajnje vreme da dođe u “ važan grad Niš . Niš zanimljiva privredna destinacija i da nemačko srpski privredni odnosi idu uzlaznom putanjom i da zajedničkim naporima privrednih komora dve zemlje ovaj trend može biti još bolji.

“Već niz nemačkh kompanija posluju u Nišu i regionu i to je pozitivan razvoj. Razvoj ide u dobrom pravcu. Nemačke firme imaju poverenja u stabilnost ove zemlje. Srbija ide ka članstvu u Evropsku uniju i to je sveukupno pozitivan trend koji mi kao ambasada u saradnji sa Nemačko – srpskom  privrednom komoron  i Privrednom komorom Srbije želimo da unapredimo. Veoma sam optimističan u pogledu pozitivnog razvoja naših odnosa, posebno kad je u pitanju grad Niš.  

Ambasador je posetio Prvu nišku gimnaziju “Stevan Sremac” sa kojom nemačka Vlada ima već ostvarenu sradnju na nekoliko polja preko projekata koji se realizuju. U ovoj školi se izučava nemački jezik u redovnoj nastavi, ali i  u bilingvalnom odeljenju u kome učenici trećinu nastave prate upravo na ovom jeziku.

Ambasador je objasnio da je povod za njegov dolazak u Niš  otvoranje i katedre za germanistiku na Filozofskom fakultetu čijem svečanom otvaranju je prisustvovao ambasador Šib.

“Ovo je četvrti departman germanistike u Srbiji koji se otvara na koji se malo duže čekalo ali sada je uspelo i to nas jako raduje. Sa dekanicom Filozofskog fakulteta danas razgovaramo i mogućnostima dalje saradnje i nadam se da će ona biti uspostavljena. Mnoge škole nude nemački kao strani jezik i to postaje pozitivan trend. Čujemo da nedostaju nastavnici nemačkog jezika, pa tim bolje što se u Nišu danas otvara katedra za germanistiku. Za sve nemačke kompanije je dobro, a nadam se da će ih biti više, dobro da zaposleni u njima govore nemački jezik”, rekao je ambasador Tomas Šib.

Dr Natalija Jovanović, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu rekla je  da je Departman za germanistiku popunio sva mesta koja su bila ponuđena u konkursu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare