Nemačka politika o Kosovu se ne menja, menjaju se tumačenja po potrebi balkanskih aktera

BEOGRAD-PRIŠTINA

(Insajder)

Kako god srpski zvaničnici tumačili poruku šefa nemačke diplomatije, činjenica je da su politički zvaničnici Nemačke u Srbiju uvek dolazili sa jasnim stavom i za vreme predsednika Borisa Tadića i sada. Nemačka nije promenila svoju politiku prema Srbiji i Kosovu, već se poslednjih godina još više posvetila ovom regionu, kaže za Insajder Bahri Cani, analitičar i urednik u redakciji Dojče velea na albanskom jeziku.

„Što se politike prema Kosovu tiče, Nemačka je od samog starta imala stav da u EU ne treba više primiti nijednu državu koja ima granične probleme – poput Kipra ili sadašnjih problema između Slovenije i Hrvatske.  Zato je potpuno razumljivo da Berlin insistira i insistiraće na normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije pre nego što one jednog dana budu primljene u EU“, kaže Cani.

On dodaje da je spoljna politika Nemačke usmerena ka priznanju Kosova, jer je ona bila među prvim zemljama koja je to učinila.

„Promene u tom planu u Berlinu neće biti, mada je ovde potpuno izvesno da Nemačka Srbiju gleda kao jednog od najvažnijih partnera u ovom regionu. To je i razlog zašto Berlin drži prilično prisne političke i pre svega ekonomske odnose sa Srbijom“, kaže naš sagovornik.

On se osvrnuo i na poruku Dačića svom kolegi Gabrijelu da „putuje“, ocenjujući da takve izjave mogu da se koriste za unutrašnju potrebu, ali da ne treba zaboraviti da će u Nemačkoj i u naredne četiri godine na vlasti biti ista koalicija i da će SPD, partija Zigmara Gabrijela, voditi Ministarstvo spoljnih poslova.

„Uostalom, Nemačka spoljna politika se ne menja, bez obzira na to ko je na vlasti“, zaključio je Cani.

Tome u prilog govori i činjenica da su godinama unazad nemačke diplomate bile te koje su Srbiji u mnogim slučajevima davale jasne smernice šta jeono što treba učiniti kako bi se napredovalo na putu evropskih integracija.

Jasne i usklađene poruke Berlina

Tako je u septembru 2012. Bundestag evrointegracije Beograda uslovio sa sedam tačaka koje je Beogradu ispostavio poslanik Andreas Šokenhof iz stranke Angele Merkel. Među njima  je bila i sledeća: „Pristupanjem članice ne smeju unositi nerešene sukobe u EU. Srbija pre pregovora mora da pokaže vidljivu volju da je spremna da postigne pravno obavezujuću normalizaciju odnosa s Kosovom s perspektivom da obe punopravne članice u smislu EU ugovora mogu realizovati svoja prava i obaveze nezavisno jedna od druge i zajedno“.

U aprilu 2015. pred posetu Beogradu tadašnji šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer je u jednom intervjuu rekao da o međunarodno-pravnom priznavanju Kosova od strane Srbije kao preduslovu za prijem Beograda u članstvo EU, nemačka vlada nije govorila.

“Nemačka i evropski partneri očekuju sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova u obliku pravnoobavezujućeg sporazuma”, rekao je Štajnmajer i podsetio da je EU to jasno stavila do znanja već pred početak pristupnih pregovora.

U tom kontekstu, i poslednja mini turneja nemačkog šefa diplomatije nimalo ne odudara od davno trasirane nemačke politike. Ipak njegova poruka  da Srbija treba da prihvati nezavisnost Kosova, izazvala je različite reakcije srpskih zvaničnika.

Dok premijerka Ana Brnabić smatra da je Gabrijel govorio figurativno, šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavu nemačkog šefa diplomatije smatra arogantnom i ponižavajućom.

Izgubljeni u prevodu ili uvređeni aroganciijom

Prihvatanje ili priznanje Kosova? Za premijerku Anu Brnabić između te dve formulacije postoji velika razlika. Osim toga, kako kaže, ni izjava Zigmara Gabrijela nije dobro preneta.

„Čula sam za tu izjavu, i ovde negde je pogrešno preneta da je on izjavio da mi treba da priznamo nezavisnost Kosova. On je mislim govorio figurativno da treba da prihvatimo nezavisnost Kosova. To je njegovo mišljenje naravno, on je ministar spoljnih poslova zemlje koja je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, isto tako postoji pet zemalja članica Evropske unije koje nisu, i Srbija to ne mora i neće“, rekla je Brnabić.

S druge strane srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je u prvoj reakciji na poruku nemačkog kolege, u izjavi za Insajder, kratko poručio „putuj Gabrijele“, uz opasku da je sadašnja Vlada Nemačke u odlasku. Ipak, da izjava odlazećeg nemačkog šefa diplomatije nije baš tako beznačajna, bilo je jasno nakon  današnjeg neformalni sastanka ministara spoljnih poslova EU i država kandidata u Sofiji, na kojem učestvuje i Srbija. Dačić je na tom sastanku pozvao sve kolege, ministre spoljnih poslova EU, da “vode računa” kakve poruke šalju Srbiji i da ne vređaju Srbiju arogantnim porukama.

“Pozvao sam ih da se pridržavaju zajedničke pozicije EU, kada je reč o Kosovu. Ono što oni ne žele da čuju u svojim zemljama, ne treba nama da šalju. To je ponižavajuće i apsolutno neprihvatljivo za Srbiju”, rekao je Dačić.

Bahri Cani burne reakcije političara i u Beogradu i u Prištini ocenjuje kao izjave za unutrašnju upotrebu.

„Problem Beograda i Prištine je u tome što oni uvek daju neke komentare za unutrašnju upotrebu i vrlo retko preuzimaju odgovornost koja im pripada. Mnogo više se gleda na dnevno-politička dešavanja nego na dugoročne strategije. Zato imamo i situaciju da kad god se strane nešto dogovore u Briselu, tokom dijaloga, jedan te isti dogovor predstavljaju onako kako im odgovara u Beogradu ili Prištini“, navodi Cani.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Проститутки Бишкека
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x