Nelegalna  izgradnju crpne stanice na lokalitetu Vražiji kamen – Prosečnik

TRGOVIŠTE

Na javnoj raspravi, održanoj u Trgovištu 18.02.2022. godine o Nacrtu uredbe o proglašenju i studiji zaštite spomenika prirode Vražji kamen – Prosečnik,  na kojoj su učestovala fizička i pravna lica, a na samoj raspravi izneto je mnoštvo primedbi i sugestija, saopštio je Opštinski odbor Narodna stranke.

” Potpredsednik Narodne Stranke u Trgovištu Nebojša Tabaković, nakon izlaganja studije od strane stručnih ljudi iz Ministarstva Ekologije, izneo je činjenicu da se na lokalitetu Vražji kamen – Prosečnik trenutno izvode radovi na izgradnji crpne stanice u režiji lokalne samouprave Trgovište i upitao prisutne ljude iz ministarstva kako je moguće graditi u predelu spomenika prirode „Vražji kamen-Prosečnik“, ako se to područja stavlja pod zaštitom?

Sami predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine bili su zbunjeni da se uopšte jedan takav objekat gradi na području predviđenim za zaštitu i na samoj raspravi došlo je do neprijatnosti. Prestavnici lokalne samouprave u Trgovištu nespretno su  pokušali  da izgradnju crpne stanice opravdaju izgovorom da gradnja odvija u naseljenom području, da je projekat izgradnje crpne stanice iz perioda pre donošenja odluke o stavljanju lokaliteta Vražji kamen – Prosečnik pod zaštitu kao i da poseduju sve dozvole za gradnju.

 Na pitanje predstavnika ministarstva „Da li posedujete studiju o proceni uticaja na životnu sredinu i da li su zatražili dozvolu ministarstva za zaštitu životne sredine?“, prisutni iz lokalne samouprave Trgovište su odgovorili da su smatrali da im nije potrebna. Na takvu konstataciju predstavnici ministarstva za zaštitu životne sredine su izneli da je „lokalna samouprava Trgovište u problemu zbog gradnje na pomenutoj lokaciji bez posedovanje studije o proceni uticaja na životnu sredinu kao i dozvola iz ministarstva ekologije“.

Opštinski odbor Narodne Stranke u Trgovistu zahteva od lokalne samouprave da se momentalno prestane sa nezakonitom gradnjom, a da objekta crpne stanice prebace na drugoj lokaciji kako se ne bi narušavao spomenik prirode Vražji kamen-Prosečnik.

Pored pomenutog problema nezakonite izgradnje postoji i problem otpadnih voda iz divlje deponije, koje se slivaju samo nekoliko stotina metara od mesta gde se danas gradi crpna stanica, a takođe u samoj blizini se nalazi i kolektor otpadnih voda koji nije u funkciji unazad nekoliko godina.

Zahtevamo od ministarstva za zaštitu životne sredine da što pre pošalju inspekcijski nadzor na licu mesta i obaveste javnost o daljim koracima izgradnje crpne stanice.

Mi iz Narodne Stranke nismo protiv izgradnje crpne stanice i novog rezervoara za pijaću vodu, naprotiv  vodosnabdevanje je jedno od gorućih problema u samom Trgovištu, tako da je potrebno izgraditi još jedan takav sistem i time postići  kompletno i nesmetano vodosnabdevanje u Trgovištu, ali ne po v+cenu narušavanja i zakona i prirode.

Ali smo protiv nezakonite izgradnje kao i izgradnje u predelu gde se nije vršila procena uticaja na životnu sredinu, a ni postupci ispitivanja okoline i uticaj svih navedenih faktora koji mogu dovesti do katastrofalne vode za piće”, navodi se u saopštenju Opštinskog odbora Narodne stranke u Trgovištu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare