Neki migranti će u Velikoj Britaniji nositi nanogicu

Presevo, 19.11.2015. - Oko hiljadu migranata danas nije pusteno u Srbiju na granicnoj liniji sa Mekedonijom, u blizini Preseva, nakon sto je odluceno da ce u zemlju moci da udju samo izbegli iz zemalja zahvacenih ratom. Na granicnom prelazu Presevo policija propusta migrante iz Sirije, Avganistana i Iraka, dok migranti iz drugih zemalja ne dobijaju dozvolu da uđu u Srbiju. Prema podacima iz prihvatnog centra u Presevu, priliv migranata se ne smanjuje i u poslednjih 12 sati kroz taj centar je proslo 3.000 ljudi. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/DS)

LONDON

Neki tražioci azila koji su u Veliku Britaniju stigli malim čamcima ili kamionima mogli bi biti elektronski praćeni, odlučilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Praćenje bi moglo da se primenjuje kod migranata za koje je odlučeno da moraju da se vrate odakle su došli, a u Britaniju su stigli “opasnim ili nepotrebnim rutama”, saopštilo je ministarstvo, prenosi BBC.

Kritičari te odluke navode da se na taj način migranti tretiraju kao kriminalci, dok premijer Boris Džonson smatra da je važno obezbediti da “tražioci azila jednostavno ne nestanu negde u unutrašnjosti”.

Odluka je doneta nekoliko dana nakon što je zbog intervencije Evropskog suda za ljudska prava otkazan prvi let kojim su tražioci azila trebalo da budu vraćeni u Ruandu.

Ljudi koji su uspešno osporili odluku da budu vraćeni u Ruandi najverovatnije će prvi dobiti elektronske uređaje za praćenje.

Saopšteno je da je taj plan u Engleskoj i u Velsu stupio na snagu u četvrtak, ali nije navedeno da li je neko od tražioca azila već dobio nanogicu.

U odluci se navodi da bi na one koji budu elektronski praćeni mogao da se primenjuje policijski čas i da svi koji prekrše propisane uslove mogu da budu pritvoreni i krivično gonjeni.

Dodaje se da se mera elektronskog praćenja neće primenjivati na trudnicama i deci.

Navodi se da službenici koji rade na tim predmetima moraju da razmotre da li bi uređaj mogao da nanese ozbiljnu štetu mentalnom ili fizičkom zdravlju osobe i da li je ona bila žrtva torture ili modernog ropstva, ali se dodaje da ti faktori sami po sebi ne zabranjuju stavljanje nanogice.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare