Nedostatak infrastrukture najveća prepreka za reciklažu

BEOGRAD

Istraživanje koje je u 14 evropskih zemalja sproveo LUCID u saradnji sa inicijativom “Svaka limenka se računa“, koja ima za cilj podizanje svesti o prednosti recikliranja aluminijumskih limenki za piće, pokazalo je da čak 83% ispitanika uvek ili često ambalažu za piće u svom domu sortira i odlaže u kante za reciklažu, dok samo jedan od dvoje reciklira kada je van svog doma.

Više od polovine njih, tačnije 56% izjavilo je da na javnim prostorima nema dovoljno kanti za odlaganje reciklažnog otpada.

Iako je 86% ispitanika reklo da je danas reciklaža važnija nego ikad pre, kao četiri glavna razloga koja su naveli za to što ne recikliramo dovoljno  su u vezi sa infrastrukturom, odnosno, nedovoljnim brojem kanti i mesta za odlaganje otpada za reciklažu. Čak 71% ispitanika iz Srbije je reklo da nema dovoljno kanti za reciklažu, a kao mesta gde su one najneophodnije naveli su javne prostore.

“Nedostatak infrastrukture predstavlja ključni razlog zbog kojeg stopa reciklaže u Srbiji nije na višem nivou. Voleli bismo da na ulicama i javnim prostorima ima više kanti za prikupljanje reciklažnog otpada i neprestano ulažemo napore kako bismo omogućili građanima da što više recikliraju“, rekao je Nemanja Komatović iz “Svaka limenka se računa“.

Ono što je posebno zanimljivo jeste podatak da 94% ispitanika smatra da bi kompanije trebalo da koriste ambalažu koja se može beskonačno reciklirati. Njih 60% je izjavilo da na odluku o  tome koji će proizvod kupiti utiče to koliko je pakovanje reciklabilno, a 54% je istaklo da prednost daje limenkama za piće, jer se lako recikliraju.

“Sakupljanje i recikliranje limenki za piće moglo bi biti olakšano, čak može biti zabavno, ali svakako je najbolji primer cirkularne ekonomije, jer se limenke mogu u potpunosti reciklirati i to neograničen broj puta. Zbog toga je limenka najvrednija i najviše reciklirana ambalaža za piće “, rekao je direktor “Svaka limenka se računa Evropa“ David Van Heuversvin.

Od 2009. godine, “Svaka limenka se računa“ radi na povećanju svesti o reciklaži limenki za piće, sa vizijom da stopa reciklaže limenki koje se koriste u Evropi dostigne 100%. Iako je taj procenat trenutno viokih 74,5%, anketa je pokazala da samo 55% Evropljana zna da se aluminijum može reciklirati beskonačno.

Ovaj podatak svedoči da ima još puno prostora u pogledu edukacije potrošača. Ono što su ispitanici istakli jeste da žele da znaju šta se dešava sa ambalažom koja se reciklira i da li zaista završava u reciklažnim centrima, štiteći na taj način resurse i brinući o očuvanju životne sredine.

Pomenuto istraživanje obuhvatilo je ljude starije od 16 godina, oba pola, u 14 zemalja (Belgija, Srbija, Austrija, Mađarska, Grčka, Rumunija, Poljska, Češka, Irska, Holandija, Velika Britanija, Španija, Italija, Francuska), a trajalo je od 5. avgusta do 14. septembra 2020. godine, navodi se u saopštenju inicijative “Svaka limenka se računa”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare