Nedimović: Leskovac kao primer dobre prakse čitavoj Srbiji

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović, prilikom današnje posete Leskovcu, istakao je da će Ministarstvo poljoprivrede izdvojiti 100 miliona dinara, za finansiranje elektrifikacije polja na području Leskovca, što ujedno predstavlja i razlog njegove današnje posete.

On je izjavio da komasacija zemljišta, elektrifikacija polja i sistemi za navodnjavanje opredeljuju budućnost srpske poljoprivrede, te da grad Leskovac, u pogledu ovih segmenata, „gazi onim putem, kojim bi čitava Srbija trebalo da ide“.

„Ove stvari doprinose i snižavanju troškova, a s druge strane i povećanju kvaliteta proizvodnje. To je ono čemu mi stremimo i u okviru Ministarstva oformili smo jedan poseban Sektor za investicije i razvoj, koji će nam poslužiti kako bi ove stvari rešili što kvalitetnije, jer bez toga nema napretka u poljoprivredi“, kaže Nedimović.

Inače, kako je rečeno, elektrifikacija polja ili razvlačenje niskonaponske mreže, povezane sa urbanim delovima, vršiće se na komasiranom zemljištu, površine od 30 do 40 hektara.

„Priča o navodnjavanju je jedna od najkompleksnijih priča za Srbiju. Na severu zemlje, kanale za odvodnjavanje, pretvaramo u kanale za navodnjavanje, ali tamo gde se radi voće i povrće, imamo individualne sisteme za navodnjavanje koji su nam jako važni i gde nam je ideja da znatno smanjimo troškove kroz elektrifikaciju polja“, rekao je Nedimović.

Kako je istakao, gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, „kroz projekat elektrifikacije polja, uloženo je 65, 6 miliona donatorskih sredstava i izgradjeno je preko 37 kilometara elektromreže, tako da su 220 gazdinstava u pet sela dobila mogućnost navodnjavanja na struju“.

„Jačanje porodičnih poljoprivrednih gazdinstava može da zaustavi negativan trend odlaska ljudi sa sela. Stoga su ulaganja neophodna da bi se pojačala profitabilnost i da bi mladi ostali na selu i bavili se poljoprivredom, a lokalna samouprava će nastaviti sa ulaganjima i truditi se da ona svake naredne godine budu sve veća. Želja je da naši poljoprivrednici imaju dobre i kvalitetne prinose i dobar plasman proizvoda“, kazao je Cvetanović.

Današnjoj konferenciji za novinare, prisustvovao je i direktor JVP „Srbijavode“, Goran Puzović. On je ovom prilikom rekao da će, imajući na umu maj 2014. godine, osnovni pravac delovanja ovog javnog preduzeća biti održavanje i izgradnja novih sistema za odbranu od poplava.

Dodao je i da su na teritoriji Jablaničkog okruga otklonjene sve najurgentnije tačke, te da su popravljeni svi oni sistemi koje je voda oštetila ili odnela.

PODSTICAJI U POLJOPRIVREDI

Govoreći o podsticajima koje je Vlada Republike Srbije dala u prethodnoj godini, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović, istakao je da je većina mera podrške bila povezana sa plasteničkom proizvodnjom, odnosno sa povrtarstvom i „kada je reč o mladim poljoprivrednicima i kada je reč o povraćaju 50 odsto sredstava vezano za unapredjenje primarne poljoprivredne proizvodnje“.

Nedimović dodaje i da je prošle godine ukupno 18 pojedinaca iz Leskovca konkurisalo za traktore, a od toga je, kako kaže, 10 traktora već isplaćeno.

I gradonačelnik, Goran Cvetanović, dodao je da lokalna samouprava ulaže velike napore, „kako leskovačko i srpsko selo ne bi izumrlo“.

„Jedna od mera kojom pružamo podršku našim poljoprivrednicima su subvencije. Od 2013. godine uloženo je 127 miliona dinara, a subvencije je dobilo 3.320 gazdinstava. U 2017. godini 820 poljoprivrednika, ostvarila su ovo pravo“, kaže Cvetanović, dodajući da je poljoprivreda konstatna tema u Leskovcu, „jer je naš kraj oslonjen na nju, ona je šansa za razvoj i unapredjenje“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare