Nedelja evropske mobilnosti

NIŠ

Dan bez automobile obeležen je u Nišu zatvaranjem za saobraćaj dela ulice Milojka Lešjanina i Voždove, a na ovaj način poslata je poruka da je moguće smanjiti emisiju štetnih gasova i životnu sredinu učiniti zdravijom.

            ‘’Suština ove akcije  odnosno manifestacije koja se održava u više gradova Srbije i Evrope jeste da se podigne svest građana da više koriste prevoz bez emisija, ali i da lokalne samouprave primenjuju mere održivog saobraćaja čime ćemo doći do zdravije životne sredine, poboljšati kvalitet vazduha, smanjiti nivo komunalne buke u urbanism sredinama, a dobićemo i veću bezbednost u saobraćaju’’- kazala je Sonja Milojković, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine.

                      U obeležavanje dana bez automobila i evropske nedelje mobilnosti i ove godine se uključio EU info kutak.

                       ‘’ Cela inicijativa ima za cilj da uključi što više građana da pešače, hodaju, trče, da koriste neka od prevoznih sredstava koja ne zagađuju okolinu, da voze bicikle, trotinete, rolere. Sa druge strane ovo je prilika za gradove da ukažu na neke urbane probleme kao šro je zagađenje vazduha ili buka i da ponude rešenja u pravcu održive mobilnosti i održivog gradskog saobračaja’’- istakla je Danijela Vučić, menadžer EU info kutka.

                         Ceo ovaj projekat zapravo je ambicozni cilj Evropske komisije da se u Evropi smanji emisija ugljen dioksida.

                          ‘’Da za neki period do 2050.godine dobijemo evropski kontinent koji će biti ugljenično neutralni, da emisija ugljen dioksida bude u toj meri da prirodna sredina može da apsorbuje emitovanu količinu ugljen dioksida i tako utiče in a klimatske promene’’- dodala je Sonja Milojković.

                         Nedelja evropske mobilnosti obeležava se u periodu od 16 do 22 septembra. Ove godine uključena je ukupno 51 država kako u Evropi tako i na drugim kontinetima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare