NDNV: Odmah pustiti koleginicu Anu Lalić

NOVI SAD

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahteva od policije i  od nadležnog tužilaštva  da odmah  i bez odlaganja pusti na slobodu novinarku i članicu Upravnog odbora NDNV Anu Lalić. 

U njenom stanu je sinoć policija  obavila pretres i privela ju je kao reakcija na njen tekst o stanju u Kliničkom centru Vojvodine i  prijave Kliničkog centra, u kojoj se koleginica optužuje da je “širila paniku” zato što je pisala o stanju u toj ustanovi.  Prema poslednjim informacijama  odredili su joj meru zadržavanja od 48 sati. 

Istovremeno kada najviši državni funkcioneri panično prete građanima i novinarima a od Kriznog štaba stižu SMS poruke na brojeve građana sa informacijom da nam preti španski i italijanski scenario,  to niti policija niti tužilaštvo ne smatra krivičnim delom, ali  ukazivanjem na ugroženost medicinskih radnika da. 

Sve ovo dolazi u momentu kada Vlada Srbije objavljuje Zaključak da je jedini nadležan za davanje informacija  Krizni štab, čime se ukida mogućnost demokratske kontrole vlasti, neproporcionalno se  sužavaju ljudska prava i pravo građana da imaju celovitu i pravovremenu informaciju. 

NDNV smatra da je ovo najbolji primer da su demokratija i slobode u Srbiji na izdahu, da su institucije postale sredstvo za obračun sa novinarima. 

Još jednom zahtevamo  od policije i tužilaštva da bez odlaganja puste koleginicu Lalić i da odmah prestanu sa zastrašivanjem novinara. 

Apelujemo na novinare da u narednom periodu na svakoj pres konferenciji postavljaju pitanja o koleginici Lalić. 

Nezavisno društvo novinara Vojvodine je o ovom privođenju obavestilo i domaće i međunarodne organizacije. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare