NDNV: Napadi na KRIK pokušaj diskreditacije činjenica

NOVI SAD
 

Nezavisno društvo novinara Vojvodine upozorava javnost da je u toku još jedna kampanja protiv nezavisnih medija u Srbiji, a glavna meta ovog puta su novinari istraživačkog portala KRIK (Mreža za istraživanje kriminala i korupcije) iz Beograda.
 
Već drugi dan na naslovnicama tabloida i u programima prorežimskih medija targetirani su KRIK i njegov urednik Stevan Dojčinović, kako bi se umanjio značaj njihovog rada i otkrića o kojima pišu.
 
KRIK se godinama bavi otkrivanjem veza između kriminalnih grupa, korupcije i ljudi u vrhu vlasti, koja sada preko tabloida i drugih medija jezivim napadima pokušava da prikrije ozbiljnost činjenica iznetih u novinarskim tekstovima.

Oštro osuđujemo ovu kampanju i tražimo hitnu reakciju svih nadležnih institucija.
Posebno pozivamo Tužilaštvo da reaguje na ove napade, kao i celu zajednicu da se uključi, kako bi u Srbiji bilo zaštićena sloboda medija i govora.

Upozoravamo sve nadležne institucije, da ovakvi napadi mogu imati ozbiljne posledice, jer ponovo crtaju metu na novinarima koji pišu o korupciji i kriminalu u koje je Srbija ogrezla poslednjih godina. Prema bazi podataka NUNS-a (Nezavisno udruženje novinara Srbije), u Srbiji je od početka ove godine već zabeležen 21 napad na novinare.

Napadi na KRIK i naše kolege novinare ne dešavaju se prvi put, a sve zbog toga što većina prijavljenih napada prođe potpuno nekažnjeno.
Pozivamo i građane da pokažu solidarnost sa novinarima, kao i da napade na redakciju KRIK-a razumeju kao napad na njihovo pravo da budu informisani.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare