NDNV: Najoštrije protestujemo zbog izbacivanja novinara SOinfo Save Majstorova sa konferencije za medije

NOVI SAD


Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije protestuje zbog izbacivanja novinara SOinfo Save Majstorova sa konferencije za medije gradonačelnika Sombora Antonija Ratkovića i ministra za sport i omladinu Vanje Udovičića u tom gradu.

Novinaru Savi Majstorovu je prvo omogućeno da uđe u salu u kojoj se održava konferencija za medije gradonačelnika Sombora i ministra sporta i omladine, a da pre početka same konferencije obezbeđenje ga je fizički izbacio iz prostorije.

On nije dobio nikakvo obrazloženje zašto mu je uskraćeno pravo da učestvuje na konferenciji za medije.

Nedopustivo je da gradska uprava ili bilo koja institucija uskraćuje mogućnost učešća novinara i novinarki na konferenciji za medije, i da ih dele na podobne i nepodobne samo zato što se ne slažu sa uređivačkom politikom medija.

Ovo je još jedan dokaz da je medijska sloboda na lokalnom nivou ugrožena i da će pojedini politički akteri biti spremni da zabrane bilo kakvo novinarsko pitanje koje nije po njihovoj volji, pa čak i tako što će fizički izbacivati novinare sa događaja.

NDNV zahteva da odgovorni za ovaj sramni postupak snose posledice, i podsećamo i gradonačelnika Sombora kao i ministra sporta i omladine da je cenzorsko ponašanje zabranjeno kako domaćim tako i međunarodnim normama.

Ovaj slučaj ćemo prijaviti nadležnim institucijama i evidentirati kao još jedan grub napad na novinare u Srbiji.

Pozivamo i građane i građanke da podrže medije i novinare jer su oni ti koji u njihovo ime postavljaju pitanja i štite javni interes”, navodi se u saopštenju NDNV.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare