NDNV: Apel novinarima da poštuju pravila izveštavanja o ličnim tragedijama

NOVI SAD

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) apeluje na kolege i koleginice da poštuju Kodeks novinara Srbije prilikom izveštavanja o ličnim tragedijama i samoubistvu.

Urednici i urednice medija kao i sami novinari  i novinarke su dužni da vode računa o pijetetu žrtve i privatnosti porodice. Nikakvo podizanje tiraža ili čitanosti/gledanosti ne može da bude razlog nepoštovanju profesionalnih standarda.

Kodeks novinara Srbije izričit je u poštovanju privatnosti žrtve tragičnog događaja.  Podsećamo i na ranije saopštenje Suda časti NDNV-a koji je zauzeo stav da novinar mora da ima svest o moći medija, odnosno o mogućim posledicama po žrtvu ukoliko se otkriju osetljive informacije. Čak i ukoliko nadležni državni organi objave podatke koji spadaju u domen privatnosti žrtve, mediji tu informaciju ne smeju da prenose. Greška državnih organa ne podrazumeva „dozvolu“ za kršenje etičkih principa profesije.

Odredbe etičkog Kodeksa nalažu da treba izbegavati spekulacije i prenošenje nedovoljno proverljivih stavova u izveštavanju o nesrećama i tragedijama u kojima ima stradalih. U izveštavanju o događajima koji uključuju lični bol i šok, novinar je dužan da svoja pitanja prilagodi tako da odražavaju duh saosećanja i diskrecije.

Pozivamo kolege i koleginice da se dublje upoznaju sa smernicama Svetske zdravstvene organizacije za izveštavanje o suicidu. Publikacija  „Prevencija samoubistva: Priručnik za stručnjake zaposlene u medijima“ je  dostupna na ovom linku, saopštio je NDNV.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare