Naučnici u trci s vremenom kako bi sačuvali uzorke leda sa Arktika

Pixabay/ilustracija

ARTIK

Međunarodni tim naučnika započeo je s bušenjima na Arktiku radi očuvanja uzoraka leda starog i do 300 godina za analizu, pre nego što se zaleđeni slojevi otope zbog klimatskih promena, objavili su organizatori misije.

Italijanski, francuski i norveški istraživači podigli su kamp na norveškom arhipelagu Svalbardu, u sklopu, kako sami kažu, trke s vremenom, čija je svrha da se sačuvaju ključne podatke o ledu i analiziraju uslovi kakvi su vladali u nekadašnjem okruženju.

Naučnici će vaditi led uz pomoć dugih cevi s dubine od čak 125 metara. Tamo se nalaze zamrznuti geohemijski tragovi stari i do tri veka.

Analiza hemikalija u dubokim „ledenim jezgrima“ pružiće naučnicima vredne podatke o uslovima kakvi su nekada vladali u životnoj sredini.

Ali, istovremeno upozoravaju da voda koja nastaje otapanjem leda menja geohemijske tragove, koji su do sada bili očuvani u takvom vekovima starom ledu.

Uočeno je da vredan „prvobitni materijal zauvek nestaje sa površine planete“, rekao je za AFP Žerom Šapel, predsednik udruženja Ice Memory, koje vodi operaciju.

„Naša odgovornost kao glaciologa je da obezbedimo da deo toga bude sačuvan“, ukazao je.

Emisije ugljenika, uzrokovane ljudskim delovanjem od 19. veka, zagrejale su planetu za 1,1 stepen Celzijusa, a studije pokazuju da se Arktik zagrejava dva do četiri puta brže od globalnog proseka.

Jedan deo leda koji se izvuče cevima koristiće se odmah za analizu, a drugi će biti poslat na Antarktik i tamo će se čuvati pod snegom da bi uzorci mogli da se sačuvaju za buduće generacije naučnika.

Osam članova misije postavilo je kamp na nadmorskoj visini od 1.100 metara na ledenom polju Holtedalfon, prepunom pukotina. Bušenja planiraju da započnu u utorak, rekao je Šapel.

Radove će obavljati tri nedelje na temperaturama nižim od minus 25 stepeni. Pritom će rezati i izvlačiti uzorke leda, duge po jedan metar i široke 10 centimetara.

Misija vredna 700.000 evra, koju delom finansira italijansko ministarstvo za istraživanja, nastavak je niza sličnih prethodnih vađenja ledenih jezgra, koje je obavilo udruženje Ice Memory, a među njima su i ranije operacije u Alpima i u Andima.

Autor:Hina/N1

Pixabay/ilustracija

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare