NATO pozdravio sporazum

BRISEL

Portparolka NATO Oane Lungesku pozdravila je sporazum o deeskalaciji i napretku na severu Kosova koji su postigli Beograd i Priština.

“Misija Kfor predvođena NATO igraće fundamentalnu ulogu u obezbeđivanju njegove efikasne primene, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine kojom se Kfor nalaže da pruža bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu”, rekla je juče Lungesku, a saopštila vojna kancelarija za vezu NATO u Beogradu.

Ona je podsetila da je proteklih dana, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem o potrebi za deeskalacijom, suzdržanošću i povratkom dijalogu,

“Pozdravljamo što ćemo sutra primiti specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka u Sedištu NATO, gde će se sastati sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i Severnoatlantskim savetom”, navela je Lungesku.

Ona je poručila da NATO nastavlja da čvrsto podržava dijalog uz posredovanje EU, kao i druge napore za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

“Ovo je jedini put ka postizanju trajnog političkog sporazuma za region i ključan je za stabilnost u celom regionu”, poručila je Lungesku.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare