NATO: Đurić 26. marta na Kosovo ušao ilegalno, Tači poslao policiju bez odobrenja KFOR-a

BRISEL

 

Izvori NATO smatraju da srpski zvaničnik Marko Đurić nije ispoštovao propise kad je 26. marta ušao na sever Kosova i potom uhapšen, a kosovski predsednik Hashim Thaci je tamo poslao policiju bez odobrenja Kfora.
To su agenciji Beta rekli zvaničnici u sedištu NATO koji su istakli da “prvo Đurić nije ispoštovao nužnu proceduru jer je poslao zahtev (vlastima u Prištini) posle 17 časova u petak, dakle kad kancelarije više ne rade, a spisak ljudi u njegovoj pratnji je bio nepotpun i za kosovske Albance to je značilo da postupak nije ispoštovan”.
“Drugo je intervencija kosovske policije na severu Kosova jer, kad oni nameravaju da idu preko reke Ibra na sever, oni moraju da obaveste Kfor i zatraže dozvolu, to je deo sporazuma s Evropskom unijom i činjenica je da se za to pita NATO i to moraju poštovati obe strane”.
“Predsednik Thaci je tu malo brzo reagovao jer je ocenio da je u pitanju provokacija”, kad se ispostavilo da je Đurić došao na sever Kosova, preneo je zvaničnik upućen neposredno u zbivanja na Kosovu.
“Može se reći i da je Đurić mogao telefonirati i reći da želi da dodje mada je radno vreme isteklo, i da mu se odgovori: Da, prijatelju, možeš…ali tako se stvari ne dogadjaju izmedju Srbije i Kosova”.
Beta je zamolila sagovornike da ocene zašto su puškama naoružani kosovski policajci upali na miran skup kosovskih Srba i brutalno postupali prema Djuriću, pregovaraču u dijalogu sa kojim predstavnici Prištine ponovo treba da sednu za pregovarački sto, a samo dva policajca, recimo, su mogla prići i reći mu da mora da napusti Kosovo jer je tamo, prema vlastima u Prištini, došao ilegalno.
Odgovor je glasio da je to izgledalo “dramatično”, ali da se misli da Djurićev dolazak jeste bila “provokacija”, uz opasku da “uvek kad kreće dijalog Beograd-Priština ima neko ko to sputava, jer neki neće da tu dodje do napretka”.
Osvrćući se na neke natuknice i sumnje da je u “slučaju Đurić” Rusija mogla imati izvesnog upliva, funkcioneri u NATO su naveli da je “tu došlo do pojačane retorike i ruskih saopštenja koja su se mogla tumačiti da, ako bi Srbija ušla na Kosovo, mi ćemo biti s njom”.
Jer, dodali su, “te večeri su se čule poruke Beograda da, ako se za nekoliko sati stvari ne vrate na normalu, doći će do potpune invazije Kosova”.
“To su bile reči, a isto važi i za Prištinu, dakle ‘zub za zub’, a svaka strana daje svoje vidjenje incidenta, ne znamo šta je tu baš stvarno istina, ali, kad se sve svede, obe strane moraju da razgovaraju”.
Zamoljeni da kažu da li su tačne ocene srpskog predsednika Vučića da su iza “provokativnog i brutalnog postupanja” kosovske policije stajali neki zapadni zaštitnici Prištine, sagovornici u NATO su uzvratili da ne misle da je to bio slučaj.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare