Nastavnicima u Leskovcu predstavljena obuka nastala u saradnji USAID-a i privatnog sektora

LESKOVAC
Nastavnici i nastavnice imaju aktivnu i važnu ulogu u razvoju i vaspitanju mladih. Kroz nastavu oni mogu da im približe određene teme, budu podrška i saveznik u zdravom odrastanju. Prepoznajući potencijal nastavnog kadra u motivaciji i usmeravanju mladih, u okviru programa Nova pismenost koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion, a uz podršku kompanije AstraZeneca, kreiran je onlajn seminar MISSION: OXYGEN Znanje za next level koji je predstavljen nastavnicima osnovnih škola iz Leskovca.

U prostorijama Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju u Leskovcu nastavnici su imali prilike da se upoznaju sa seminarom koji će od naredne nedelje biti dostupan onlajn. Prolaženjem obuke putem onlajn seminara, nastavnici će steći znanja iz oblasti medijske i digitalne pismenosti, projektne nastave, kao i zdravstvene pismenosti i zdravih stilova života, uključujući i prevenciju pušenja kod predadolescenata, a zatim stečeno znanje teorijski i praktično primeniti u nastavi. U okviru seminara, akcenat je stavljen na način na koji nastavnici mogu da usmere i motivišu učenike da donose ispravne odluke u vezi sa svojim životom, mentalnim i fizičkim zdravljem, bilo u onlajn ili oflajn svetu.

“Važno je da deca znaju da odrede šta je dobro, a šta nije. Zbog toga je bitno da im, pored roditelja, i nastavnici takođe pomognu da uvide da se radoznalost može zadovoljiti i u drugim sferama interesovanja i kreativnosti, a da im kontinuirani razvoj ličnih resursa donosi slobodu izbora da budu šta god žele u životu. Podstičite razvoj socijalnih i veština komunikacije kod vaših učenika. Naučite ih da postavljaju ciljeve i istrajavaju u naporima da ih ostvare, jer im to donosi veliko zadovoljstvo, uvažavanje drugih osoba iz bliskog okruženja i samopoštovanje, a time raste i  njihovo samopuzdanje”, poručila je nastavnicima dr Nada Kosić Bibić, iz Zavoda za javno zdravlje Subotica.

Onlajn seminar obuhvata devet lekcija namenjenih nastavnicima: Projektna nastava, Šta su mediji i zašto su važni u demokratskom društvu, Čemu sve mediji služe, Kako na nas utiču reklame, Medijski sadržaj na društvenim mrežama i na našim mobilnim telefonima, Bezbednost na internetu, Mobilno novinarstvo, kao i teme iz oblasti zdravstvene pismenosti, dok je deseta lekcija namenjena i nastavnicima i učenicima, a obrađuje temu digitalnih alata kao nastavnog sredstva.

“Nastavnici ne mogu sami. Mnogo je onih koji su motivisani, ali potrebna su im dodatna znanja i veštine da deci pomognu da se snađu u različitim novim pismenostima presudnim u savremenom svetu. Mission:Oxygen Znanje za next level im upravo to nudi i biće dostupan za sve nastavnike osnovnih škola onlajn putem”, istakao je Goran Zarić, menadžer programa Nova pismenost.

Važnost ove teme porepoznao je i Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja i akreditovao program obuke, što nastavnicima koji ga uspešno završe donosi poene u stručnom usavršavanju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare