Nastavlja se saradnja niških i ruskih đaka

NIŠ

Osnovna škola ,,Bubanjski heroji“ iz Niša dogovorila je  novu međunarodnu rusko-srpsku prosvetnu saradnja iz oblasti istorije i veronauke. Projekat se odnosi na školsku 2019/20. god. Niški đaci će, prema tom projektu, sarađivati sa Osnovnom školom № 11 iz Šuje, iz Ivanovske oblasti.

Polje saradnje, odnosno predmet zajedničkog sporazuma, uključuje raznovrstnu komunikaciju između učenika Rusije i Srbije.

” Već od septembra planiramo da sa učenicima parcijalno izađemo na preko 40 lokacija od kulturno istoriskog značaja za grad Niš i Srbiju. Cilj nam je da što bliže u kratkim crtama prdestavimo kroz video materiajl u vidu filma naš grad đacima iz Rusije. Plan nam je da film prevedemo na ruski i engleski jezik, koji će biti dostupan na jutjubu, da na taj način upoznamo i olakšamo svim turistima koji obilaze naš grad, mislim da je to potrebno našem gradu i turistima. Ovaj projekat biće sproveden kroz korelaciju između predmeta istorije, veronauke, geografije, srpskog jezika, engleskog jezika, građanskog vaspitanja, muzičke i likovne kulture”, kaže Đorđe Bojanić, profesor istorije u školi “Bubanjski heroji”

Projekat se odnosi na skajp časove na teme iz ugovora i izradu dokumentarnih filmova, prikaza grada Niša, sve istorijske i kulturne znamenitosti grada, isto to će raditi i ruski đaci sa temom grad Šuja i okoline koji će biti prevedeni na ruskom-srpskom i engleskom jeziku.

Saradnja OŠ ,,Bubanjski heroji“ iz Niš sa ruskim školama traje već duži niz godina, a plod te zajedničke saradnje su i desetak tematskih dokumentarnih filmova.

“U toku prošle školske 2018-2019. godine smo zajedno, svako na svoj način, radili smo na izradi dokumentarnih filmova, koji su titlovani i za ruske đake i rusku publiku. Obradili smo puno teme iz istorije, Varvarinska bitka, Deligradska bitka, Ruska pomoć Srbiji kroz istoriju, Ruska književnost u Srpskim školama, Skajp čas iz istorije i veronauke. Ove školske godine smo obišli Muzej Kopnene Vojske u Nišu i Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, gde su održana prigodna predavanja za naše učenike. Održali smo više skajp međunarodnih časova sa učenicima iz ruske škole br.11 iz grada Šuja”, nabraja profesor Đorđe Bojanić.

Plod ove dugogodišnje međunarodne saradnje OŠ ,,Bubanjski heroji” iz Niš sa Ruskim školama je knjiga Rusko-srpska međunarodna prosvetna saradnja iz predmeta istorije i veronauke, koja je izdata ove godine.

“Cilj je uvek isti, proučavanje srpske i ruske istorije, kulture, običaja i tradicije kroz korelaciju predmeta, i da iz tog zajedničkog rada, gledajući te filmove deca kako u Rusiji tako i u Srbiji nauče nešto novo”, naglašava Đorđe Bojanić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare