Nasilje trpi 17 posto žena

BEOGRAD

U poslednjih godinu dana nasilje je doživelo oko 17 odsto žena starijih od 65 godina, saopštio je Crveni krst Srbije pozivajući se na studiju UNFPA “Nasilje nad starijim ženama na Zapadnom Balkanu, u Moldaviji i Ukrajini”.

Istraživanje je pokazalo da je za mnoge od njih to nastavak nasilja koje su trpele tokom života jer istraživanja pokazuju da je 56,2 odsto ćena starijih od 65 godina doživelo neki oblik nasilja od svoje 15. godine, navodi se u saopštenju SKS povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima.

Nasilje značajno više trpe žene koje su nasilju bile izložene i u detinjstvu, pa je 18,4 odsto starijih žena sa iskustvom nasilja u detinjstvu pretrpelo partnersko nasilje, a 3,5 odsto nepartnersko nasilje u poslednjih 12 meseci, naspram 10,5 odsto i 1,7 odsto koje nisu trpele nasilje u detinjstvu.

Utvrđeni faktori rizika su rana i prisilna udaja, finansijsko i materijalno uskaćivanje, ekonomska zavisnost, ali i invaliditet, koji je isključivo posledica partnerskog nasilja.

Patrijarhalne norme i vrednosti su takođe istaknute kao značajan doprinos riziku od nasilja, navedeno je u saopptenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare