Nasilje nad ženama se smanjuje a povećava se prijavljivanje nasilnika

NIŠ

Osnovnom javnom tužilaštvu od 1. Januara 2016 godine do 7. Decembra 2017. Godine zbog nasilja u porodici podnete su 832 krivične prijave. Od ukupnog broja prijava podneto je 119 optužnih akata Osnovnom sudu u Nišu u 336 predmeta je doneto rešenje o odbačaju krivične prijave. Upoređenja radi predstavnica Onovnog javnog tužilaštva u Nišu iznela je podatak da je u 2014. Godini bilo 289 prijava a u 2015. Godini  447 – čulo se danas na okruglom stolu na kome su predstavljene analize lokalnih politika za zaštitu žena od nasilja.

Najčešći uzrok odbačenih tužbi je to što žrtve nasilja često odustaju od gonjenja, menjaju iskaze, nisu istrajne i mogu biti oslobođene svedočenja jer se radi o tzv. “privilegovanim svedocima”.Tako tužilaštvo ostaje bez ključnog dokaza na osnovu koga bi moglo da se dokaže da je nasilja u porodici i bilo, istaknuto je na tribini „Analiza lokalnih politika za zaštitu žena od nasilja“, koju je organizovalo Udruženje Romkinja Osvit.

Pravnica na SOS telefonu Udruženja Osvit, Zorica Saćipović ističe da, i uprkos velikom broju odbačenih optužbi, žene  koje trpe nasilj, uprkos tome što se o tome stalno govori,  se ne smanjuje ali su se osnažile i češće prijavljuju nasilje nego ranijih godina.

“Žene su u poslednje vreme osnažene I češće prijavljuju nasilje. Nasilja je bilo I ranijih godina , manje je bilo prijavljivano. Tokom 2017 godine imali smo 136 korisnica, od kojih je bilo 78 novih poziva. Nasilje prijavljuju često i rođaci, majke, ne samo žrtve nasilja. Pružamo im pravnu i psiho socijalnu pomoć, a često nas kontaktiraju žene i samo da bi dobile potrebne informacije kome prijaviti nasilje i kojoj instituciji treba da se obrate”, objašnjava Saćipović.

Ona dodaje da od kada SOS telefon postoji, od 2005. godine preko 3500 žena je okrenulo broj sos telefona.

Udruženje Romkinja Osvit organizuje i grupe za samopomoć, ali da se sve aktivnosti prilagođavaju korisnicama SOS telefona.

“ Cilj ove konferencije je bio da  se bolje povežemo I da damo do znanja ženama da će I ubuduće svako od nas učiniti maksimum u okviru svoje nadležnosti , kako bi ona bila sigurna, bezbedna  kako bi ona imala poverenja u nas da nam se javi pre svega , da prijavi nasilnika I da izađe iz kruga nasilja.

Novi zakon nije smanjio broj žrtava, ali je povećao broj prijava nasilja u porodici. Međutim dešava se da žrtva nasilja kasnije promeni iskz vezan za akt nasilja.

“ Često se dešava da one koje su prijvile nasilje kasnije neće da svedoče, povlaše se  ja lično mislim da bi trebalo da se u postupanju koristi ta prva izjava I da se ne daje mogućnost neke promene , ukoliko se bitno menja činjenično stanje. Na žalost mi to sada ne možemo da menjemo.

U Policijskoj upravi u Nišu od stupanja novog zakona na snagu , od juna do 1. Decembra izrečeno 840 hitnih mera od čega 582 mere zabrane komunikacija I prilaska I 258 mera udaljenja iz stana – čulo se danas na okruglom stolu u Media centru.

“ Žrtve nasilja imaju vrlo nisko samopouzdanje I slomljene su. Potrebno je da svi mi, institucije I ustanove kao I nevladine organizacije učinimo sve kako bi pomogle da budu istrajne I uporne u tome da jednostavno stave tačku na sve ono što su u dosadašnjem životu trpele”, rekla je direktorka Sigurne kuće Sonja Sćekić-

Usigurnoj kući trenutno je smešteno devet žena I sedmoro dece.

Tribina na kojoj je predstavljena analizaa lokalnih politika za zaštitu žena od nasilja organizovana je povodom obeležavanja globalne kampanje „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“.

Kampanja „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“ je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u više od 100 država sveta, između Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (25. novembar) i Međunarodnog dana ljudskih prava (10. decembar).

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare