Naš svet, naša pravila: ,,U Vranje, nema disanje”

VRANJE

Udruženje ,,Naš svet, naša pravila” saopštilo je da na osnovu dugogodišnjih analiza i monitoringa Grad Vranje kvalitet vazduha u gradu označava kao ,,dobar” iako je radi dobijanja potpune slike u analizu neophodno uključiti i praćenje većeg broja aeropolutana.

,,Kada dođe lepo vreme, lako zaboravimo kako smo disali zimi. Podsećamo na zagađenost vazduha u Vranju u cilju poboljšanja njegovog kvaliteta kako bi nam sledeća zima bila lakša i zdravija. Grad je 2022. godine usvojio Nacrt kratkoročnog akcionog plana kvaliteta vazduha na teritoriji Grada, ali on nije dostupan onlajn”, rekli su iz NSNP-a.

Podsećaju da je Grad Vranje prema podacima sa portala IQ Air bio deseti najzagađeniji grad Evrope 2023. godine kada je u pitanju kvalitet vazduha.

,,Zagađenja vazduha kao posledica klimatskih promena”:

NSNP ističe da u dokumentima grada Vranja nema tragova o merama za borbu protiv klimatskih promena, a sva dostupna dokumenta koja se odnose na zaštitu životne sredine u gradu nisu povezana sa samim problemina. Na lokalnom nivou, kažu da problem klimatskih promena nije prepoznat kao zasebna tema, već je u domenu teme zaštite životne sredine, iako ovaj problem sve više utiče na naš svakodnevni život.

Najavili su da će u narednom periodu istraživati koliko se i na koji način grad Vranje bavi temom klimatskih promena.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Ivan
Ivan
25 dana pre

Izmerite u Bujanovac da vidite ko je broj 1 u Evropi!