Narodno pozorište obeležava 133 godine postojanja

NIŠ

Narodno pozorište u Nišu danas obeležava 133 godine postojanja, a tim povodom večeras će u 20 časova premijerno biti izvedena predstava “1789”, čiji tekst i režiju potpisuje Hadi Kurić.

   Hadi Kurić, koji je 1962. rođen u Nišu, diplomirao je režiju u Beogradu, a poslednje tri decenije živi i stvara u Španiji, gde je osnovao pozorišnu kompaniju na čijem se čelu nalazi do danas.

   “Pozorište nije vremeplov. Ovaj komad nema nameru da piše novu istoriju. Događaji su izmišlјeni, stvarnim istorijskim likovima promenjene su sudbine i odnosi; Francuska revolucija upotreblјena je kao paradigma svakog prevrata”, naveo je Hadi Kurić.

   U predstavi igraju Aleksandar Mihailović, Sanja Krstović,
Aleksandar Marinković, Danilo Petrović, Nađa Nedović Tekinder,
Miloš Cvetković, Jovana Golubović i Bratislava Milić. Scenograf je Katarina Filipović, kostimograf Bilјana Krstić, kompozitor Bratislav Zlatković.

  U foajeu Narodnog pozorišta danas će u 12 časova biti predstavljeno fototipsko izdanje knjige “50 pozorišnih godina u Nišu”, kao i pozorišni Godišnjak.

   Spajanjem pozorišnih družina D. Jovanovića i M. Dimića, početkom 1887. godine, osnovano je niško pozorište „Sinđelić“. Prva predstava bila je „Srpski ajduci“, J. Sterije Popovića, 11. marta 1887. godine u gostionici “Knez Mihajlo“.

Inicijatori osnivanja pozorišta „Sinđelić“ bili su Stevan Sremac, niški profesor, Milorad Petrović, učitelј, Stevan Nikšić– Lala, Henrih Liler i Špira Kalik. Prvi upravnik bio je Mihajlo Dimić, navodi se na sajtu niškog teatra.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare