Narodni pokret Srbije: Ne počinjite radove na Hisaru

LESKOVAC

Marko Anđelković, član Gradskog odbora NPS, na konferenciji za medije komentarisao je najavljenu izgradnju objekata na Hisaru od strane gradske vlasti.

„Od kako je u našoj zemlji, na žalost, na vlast došla SNS klika, svedoci smo primene najgore vrste urbanizma. To je zloglasni investitorski urbanizam. Prosto možemo reći da je to vid urbanizma u kome onaj ko ima para može da radi i gradi šta god mu se prohte, a da, pritom, ne mari ni za zakonske ni za opšte društvene standarde. Naš Hisar je oduvek bio ponos našeg grada poznat kao oaza zelenila i mira, kao i dom mnogih biljnih i životinjskih vrsta. Najavom plana za naše prelepo brdo, Goran Cvetanović je kod mnogih građana s pravom izazvao negativne reakcije.“

Anđelković kaže da Narodni pokret Srbije u ovome vidi tri osnovna problema.

„Prvi problem predstavlja dalje uništavanje ekološke situacije u našem gradu. Ova vlast je na sve načine radila na smanjenju zelenih površina što je umnogome naružilo naš grad. Ekološki problemi koji su vidljivi na svakom koraku, ovakvim planovima daljeg betoniranja zelenih površina dovode do katastrofalnih posledica po našu okolinu što direktno utiče i na naše zdravlje. Izgradnja bilo kakve vrste, čak i najmanjeg obima, trajno bi narušila ekološku celinu brda Hisar. Drugi problem predstavlja moguće uništenje arheološkog bogatstva koje postoji na našem Hisaru. Od praistorije do danas, mnogi narodi su živeli na ovim prostorima ostavljajući svoj pečat i oblikujući kulturu stanovništva koje danas ovde živi. Bojim se da današnja vlast ostavlja samo tragove nekulture. Treći, ali ne i najmanji problem, vidimo u najavi zidanja restorana i amfiteatra na platou brda Hisar. Znamo da tamo nema dovoljno prostora da se jedan rentabilni restoran dovede u funkciju, a kamo li da se zida i gradi amfiteatar. 18 670 000 dinara je plaćen put koji vodi do vrha Hisara. Put je bilo nužno izgraditi da bi naši sugrađani imali lakši pristup platou na vrhu brda. Put je bio neophodan, ali je njegova cena preskupa za današnje ekonomske uslove. Znamo da je brdo Hisar tlo sklono otklizavanju što možemo videti u delu puta koji vodi ka Svetoilijskom groblju, a koji je svake godine sve bliži Veternici. Zakon republike Srbije zabranjuje bilo kakvu izgradnju na klizištu. To je potpuno logično iz bezbednosnih razloga. Postoji i osnovana sumnja da je put izgrađen i preplaćen našim parama samo da bi se nekom investitoru bliskom vlasti olakšao pristup za dalje uništavanje našeg zelenog dragulja.“

Anđelković je uputio i apel gradskim vlastima da odustanu od privatizacije Hisara. On predlaže da bi na Hisaru, osim nekoliko novih klupa i suncobrana, trebalo da niknu samo nove sadnice drveća i uređene pešačke staze.

Dragan Stošić, predsednik GrO SNP, predlaže da Turistička organizacija Leskovca izradi plan kako bi deca iz drugih krajeva Srbije posetila Leskovac i okrug tokom đačkih ekskurzija, jer imamo šta da pokažemo i ima šta da se vidi.

ANĐELKOVIĆ: ODBORNIČKA GRUPA DR RANGELOVA NAJVEĆU ŠTETU NANOSI OPOZICIJI

Na novinarsko pitanje da prokomentarišu dešavanja i saopštenja njihove stranke i Grupe građana „Svi za jednog jedan za sve – dr Aleksandar Rangelov“, kao i šta će biti sa mandatima odbornika te grupe, hoće li oni biti opozicija ili ne u daljem delovanju, Dragan Stošić je rekao da prate rad kolega iz opozicije, ali da je ovo prvi put da su se javno oglašavali javnosti, “jer su mejlovi Aleksandra Rangelova išli prema našem predsedniku Mikiju Aleksiću”.

„Ja sam se čuo sa Vučkovićem, mislim da ima funkciju direktora, i on nije demantovao naše saopštenje, nego nas je pitao odakle nam informacija da su na njihvoom odboru odlučivali o tome da li da priđu vlasti ili ne. Mi smo ih to pitali jer želimo da znamo s kime sarađujemo u lokalnom parlamentu, ko i šta planira da radi na narednim sednicama. Indikativno je to da vi formirate jedno udruženje, pa izađete iz njega, pa drugo, pa treće, koliko je to stvarno… Napisao je dr Rangelov, protiv njega stvarno nemam ništa i mislim da je on opozicionar, ali ako bi meni neko u odboru rekao da bi bilo dobro da sarađujemo sa vlašću, prvo bih pomislio da se šali, a posle dva minuta on više ne bi bio član stranke, jer bi smo ga isključili. Mi se ne mešamo u unutrašnji rad bilo koje stranke, to je njihova lista, njihovi članovi. Ali, vreme će svakako pokazati da li je njihovh devet mandata zaista devet opozicionih mandata. Oni svakako imaju odgovornost prema onim ljudima koji su glasali za njih.“

Na ovo se nadovezao i Marko Anđelković, koji podseća da je bio član Gradske izborne komisije, i dodao da nije primeti oneko opoziciono delovanje ove grupe građana.

„Meni je čudno da oni ni jednu reč u kampanji nisu uputili protiv vlasti. Leskovačka opozicija ima jedan osnovni postulat, a to je nema saradnje sa ovom vlašću. Oni su imali 12 godina da pokažu šta znaju i umeju, ništa nisu pokazali. Mi kao građani imamo pravo se brinemo gde je otišlo 8000 glasova onih koji su glasali za opozicionu listu Rangelova. Ne bi smo voleli da oni budu izigrani, jer će onda pasti ljaga ne samo na Rangelova, nego i na kompletnu leskovačku opoziciju. Ljudi će da nam govore da smo svi isti, da oni glasaju protiv vlasti, a mi se posle prodamo. Situacija oko ovoga je dosta nejasna, postoje glasine, ali će najveću štetu imati opozicija. Nije problem izaći i reći da neki odbornik nije više sa vama, to se stalno dešava, ali treba to transparentno pokazati.“ (kraj) IS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
stane
stane
23 dana pre

Ako se ne zaštiti bilo kakvim objektima ,Hisar će ostati bez drveća koje nemilice seku I odnose komšije ispod istočne strane vrha brda.