Narodna stranka: Umesto što 63.000 evra dajete za “Dane preobraženja” preusmerite ih u poljoprivredu i stočarstvo

TRGOVIŠTE

Već dve godine za redom, građani opštine Trgovište, kao i brojni posetioci iz regiona, Srbije, država u okruženju, ostali su uskraćeni za jedno jedino kulturno – turističko dešavanje, manifestaciju “DANI PREOBRAŽENJA”, koja se tradicionalno održava u  Kozjem Dolu, nadomak Trgovišta, saopštio je Opštinki odbor Narodne stranke iz Trgovišta..

“Kako nezvanično saznajemo razlog za ovogodišnje otkazivanje manifestacije je navodna opasnost od pandemije COVID-19.

Prošle godine smo mogli razumeti organizatore, koji su odustali od manifestacije, jer je bilo neposredno nakon ukidanja vanrednog stanja i u jeku pomenute pandemije.

Nameće se nedvosmisleno pitanje. Zašto se širom Srbije, upravo  održavaju slične manifestacije, poput Dani šljiva, Dani Vranja, Leskovačka roštiljijada  i td.? Kako za njih važe neka pravila, koja za rukovodstvo u Trgovištu ne važe?

Koje se to mere sprovode u Trgovištu, ako u Srbiji ne postoje restriktivne Civid mere za kulturne, muzičke, sportske, turističke, tradicionalno-verske manifestacije na otvorenom, pitamo mi iz Narodne Stranke u Trgovištu?!

Naravno da su organizatori mogli ove godine, da umesto 3 dana, koliko se manifestacija tradicionalno održavala,  ovogodišnju realizuju na 1 dan i to  19. avgusta,  dan verskog sabora Preobraženja Gospodnjeg. Mogli su da to realizuju u vidu prezentacije tradicionalnih jela, narodnih igara, narodnih nadmetanja, u moguć nastup  bar naših lokalnih bendova i pevača.

Ako nisu postojale mogućnosti za koncerte poznatih muzičkih zvezdi  sa estrade i muzičkih grupa, mogla  je da se manifestacija kontinuirano nastavi bar zbog tradicije. Pored onog bitnog  narodnog i verskog momenta koji je nesporan,  pre više od 10 godine, manifestaciju su osmislili neki bolji tada mladi ljudi. Oni koji su, i takvi kakvi su bili, imali viziju boljeg Trgovišta. Boljeg za sve. Poznatog u regionu i okruženju.

Danas jedina sačuvano kulturno dešavanje, podsećamo idejno započeto od strane mladih Pčinjana, pre 13 godina, preuzela je lokalna samouprava. Danas,  ova vlast, gasi nešto, na šta nemaju prava i što nije samo njihovo!

Bili smo svedoci da je 19. avgusta ove godine u Kozjem Dolu postojao tradicionalni sabor, koji datira nekoliko vekova. Narod Pčinje je uz verski karakter imao mogućnost da ostvari neku  svoju aktivnost  na  saboru i to u vidu raznih prodajnih tezgi se sa suvenirima, tradicionalnim rukotvorinama, garderobom, poljoprivrednim proizvodima, hranom i td.. Ugostiteljstvo na otvorenom sa kafanama i muzikom. Zabave za decu i mlade (ringišpili i sl).

Ostaje nejasno kako je takav vid okupljanja bio moguć, a  danas u organizaciji vlasti iz opštine i Turističke organizacije Trgovište, nije bilo moguće organizovati bilo šta?

Apropo tome, kao predstavnici Narodne Stranke  i naroda Pčinje, smatramo da sredstva koja su budžeturana ove godine i izdvojena za manifestaciju “Dani Preobraženja”,  u iznosu od 7.345.000 dinara (oko 63.000 eura), a sada predstavljaju višak u budžetu, treba preusmeriti u druge, za Pčinjane prioritetne svrhe. Mi iz Narodne Stranke predlažemo vlasti, da se na sednici Skupštine Opštine Trgovište izvršni prenamena novčanih sredstava, odnosno novac usmeri na davanja poljoprivrednicima i to u vidu bespovratnih subvencija. Naravno da to treba da bude strogo namenski usmereno, pre svega ka ozbiljnim poljoprivrednicima, poput onih, koji na svojim gazdinstvima imaju velike zasade malina, borovnica i velike površine raznog voća i sl..

Od tih para podstaknuti poljoprivrednike i pomoći im u vidi nabavke neophodnih poljoprivrednih mašina, sistema za navodnjavanje, protivgradnih mreža i svemu onome neophodnog, što bi jednom poljoprivredniku olakšalo i pomoglo u svojoj proizvidnji. Drugo deo novčanih sredstava usmeriti na gazdinstva, koja se bave stočarstvom, pčelarstvom i td.,  te bi se na taj način pomoglo u obnavljanju i adaptaciji  objekata za čuvanje stoke, pčelinjaka kao i za nabavku novih omatičenih grla.

Na kraju dajemo još jedan predlog. Da se deo “upteđenih sredstava” preusmere na asfaltiranje ulice Veljka Vlahovića i puta ka naselju poznatim kao “Kamen”-Đerekarce  u Trgovištu gde se nalazi i rezervoar za snabdevanje pijaće vode celog mesta Trgovišta. Naravno izvršiti rekonstrukciju školskog dvorišta u OŠ “Branko Radičević”, u koje posle 2000. godine, nije ulagano, čije trenutno stanje je najmanje katastrofalno.

Napred presloženo je potpuno moguće, pod uslovom da sredstva od oko 63.000 EUR, već nisu zloupotrebljena i nenamenski potrošena?!!!

Podsećamo  da je prošlogodišnji budžet opštine bio 847.206.824 dinara. Ove godine je usvojen na iznos od 742.855.000 dinara (sa verovatnim izmenama i dopunama do kraja godine). Oba budžeta u poslednje dve godine su po svemu sudeći veoma ozbiljni, možda i najveći u poslednjih pola veka za opštinu Trgovište”, navodi se u saopštenju Narodne stranke iz Trgovišta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare