Narodna stranka Leskovac: Da li je suspendovan Zakon o radu ?

LESKOVAC

Država čiji broj stanovnika prvi put pada ispod 6,9 miliona i gde je svaki peti stanovnik stariji od 65 godina, vodi brigu o porodici i natalitetu. Radno sposobno stanovništvo zaposleno kog „ Njegovog veličanstva – stranog investitora „ angažovano je ovog prohladnog leta kada je temperatura prosečno oko 40 stepeni celzijusa, da radi neprekidno, saopštila je Narodna stranka .

” Izgleda da se deca dobijaju i čuvaju na radnim trakama i proizvodnim halama. Sa ekrana svih televizija sa nacionalnim frekvencijama valast ubeđuje građane kako su neradnici i da im ne treba neradna nedelja, a i sam vođa radi neprekidno, pa zašto bi onda podanici odmarali ? Ne čuje se ni glas Crkve, ni njima nisu potrebni vernici nedeljom na liturgiji, jer je vođina reč iznad božije !
Zakon o radu – šta to beše ? Ko to treba da kontroliše poslodavce ? Zakon o radu u članu 51. “Propisano radno vreme nedeljno je 40 radnih sati.” Član 53. Stav 2.“ Prekovremeni rad ne može da traje duže od 8 sati nedeljno.“ Član 56. „Zaposleni može da radi najduže 12 časova dnevno, odnosno 48 časova nedeljno uključujući i prekovremeni rad.“
Primena zakona u praksi : radnici u Aptivu 8 sati dnevno 7 dana = nedeljno 56 sati
Džinsi : 11 sati dnevno 5 dana + subota 8 sati = 60 sati nedeljno !
Poslodavci shvatili da ne postoji pravna država i određuju radno vreme po svojim zakonima. Da li smo mi to postali kolonija ? Da li će sutra naša deca raditi po 16 sati dnevno od svoje 15 godine?
Kako vođa reče zabrinuto : „ Neće imati ko da nam radi u fabrikama. „
Možda zato inspekcije rada ne smeju da reaguju u slučaju očiglednog kršenja radnog prava, rekli bi i osnovnog ljudskog prava na odmor i život u porodici. Da li će nako odgovarati za kršenje zakona o radu? Da li živimo u pravnoj državi ?
Pozvivamo nadležne inspekcijske službe i institucije da reaguju, a Narodna stranka i njen pravni tim će stati u zaštitu svih obespravljenih radnika i uputiće dopis nadležnim institucijama da rade svoj posao, primene pravo i kazne one koji krše Zakon o radu.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare