Narodna kuhinja u Nišu dnevno otpremi do hiljadu obroka naugroženijima

NIŠ

 

Srbija je zemlja velikih suprotnosti. Dok na jednoj strani neko zarađuje od 40 do 340 miliona godišnje, drugi skoro da gladuju. Na osnovu najnovijeg izveštaja Poreske uprave, porez na dohodak prijavilo je  1.790 više građana Srbije nego za 2016. godinu.
Porez na dohodak morali su da prijave građani koji godišnje zarađuju više od 2. 375.136 dinara. U Nišu je podneto 1265 prijava. Otprilike toliki broj naših sugrađana živi na rubu egzistencije i da nije niške  Narodne kuhinje koja ih svakodnevno snabdeva obrokom, ne zna se kako bi preživeli.

Za dve godine, od jula  2016 do maja ove godine u Nišu je bilo 2184 korisnika narodne kuhinje. Dnevno se za najugroženije Nišlije spremi do hiljadu obroka.

„ Mi smo spremni u svakom trenutku da spremino do 1500 obroka. Namirnice i druga sredstva su obezbeđena na vreme, tako da Studenski centar Niš, koji priprema hranu za potrebe Narodne kuhinje može uvek da distribuira obroke onima koji su na spisku koji dostavlja Centar za socijalni rad“, kaže gradska većnica zadužena za socijalna pitanja Tijana Đorđević Ilić.

Po Odluci Grada Niša pravo na besplatne obroke imaju samo radno nesposobna lica, nosioci prava za novčanu socijalnu pomoć . Radna nesposobnost se utvrđuje na osnovu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.  To znači da nesposobnost za rad procenjuje komisija. Na osnovu nalaza i mišljenja komisije ostvaruje se pravo na novčanu socijalnu pomoć a kad je lice koje  nesposobno za rad može da aplicira i za besplatan obrok. Međutim, mnoga lica ne mogu ostvariti neka prava zbog zakonskih regulativa.

„Međutim i pored ograničenja te vrste u nekom  trenutku nastupi  životna situacija kada im treba pomoći.  Mnoga lica se jave za narodnu kuhinju a da ne mogu da ostvare ovo pravo po kriterijumima koji su predviđeni.  U tom slučaju Centar za socijalni rad kao ustanova socijalne zaštite ima diskreciono pravo da uvede u narodnu kuhinju i lice koje se u trenutku našlo u problemu. Kad je neko u situaciji i kaže „ ja sam gladan i meni treba narodna kuhinja“ mi smo tu da izađemo u susret „, dodaje  Tijana Đorđević Ilić.

Narodna kuhinja – tripatitni ugovor između grada Niša, Crvenog ksta i Studenskog centra.

Grad Niš finansijski podržava Narodnu kuhinju.  Iz  budžetu  za  besplatan obrok  Grad izdbvaja na godine dana na godišnjem nivou sa 40 miliona.   

„Za narodnu kuhinu imamo projektvo finansiranje od 1. maja do 30. aprila.  Kada kreiramo budžet uzima se u obzir cela godina i iznos sredsava za tu namenu je 30 miliona   i još tri meseca u narednoj godini  kako bi se finansijski podržalo bez ijednog dana kašnjenja, što ukupno iznosi oko 40 miliona.

Crveni krst svojim sredstvima, koje dobija od Ministarsta , namernicama daje doprinos Narodnoj kihinji i izdvaja 12 miliona i donira Studensom centru koji sprovodi ovu uslugu – priprema hranu, distribuira do korisnika.  

 Studenski centar se redovno javlja na tender za spremanje hrane u okviru  Narodne kuhinje.  Svake gdine se raspisuje tener odnosno javna nabavka za spro vođenje ove usluge. Kako kaže gradska većnica sproverdena je šesta faza ove usluge  bez ijednog dana kašnjenja .

Jelovnik je od 1. maja obogaćen . Hrana je kvalitetnija  a ono što je novina je da su korisnici Narodne kuhinje imaju obroke suve hrane koja im se deli za neradne dane vikenda , a od 1. maja i za praznike.

„Posredstvom Crvenog krsta Srbije i Ministarstva apliciramo za pakete. Ukoliko pakete za narodnu kuhinju ne utrošimo, mi ih dstribuiramo na kućni prag onima  kojima je nemoguće da dođu do svojih punktova. Četiri puta godišnje dobijaju pakete od 60 kilograma. Paket sadrži brašno, makarone,  zejtin, mesne konzerve“ kaže gradska većnica.

Grad Niš aplicirao je prema japanskoj ambasadi za projekat Popos u vrednosti od 82 000 evra. Dok se čeka njihov odgovor grad je i ka ministarstvu aplicirao za projekat  koji predviđa adaptacija magacinskog prostora  u kome će Crveni krst  skladištiti pakete i namirnica kako za Narodnu kuhinju tako i za naugroženije iz ruralnih sredina. Ovaj projekat podrazumeva  i nabavku specijalnog vozila za osobe sa invaliditetom  gde će se na kućni prak voziti paketi i namirnice .

„Vozilom će se prevoziti  osobe sa invaliditetom iz ruralnih sredina do Doma zdravlja i drugih institucija. Voziće se stručni timovi koji će razgovarati sa ljudima i pružati psihosocijalnu pomoć  i podršku. Radiće se radno okupacione terapije . Planira se i usluge gerontodomaćice za osobe sa invaliditetom po ruralnom području. Prvi deo projekta  od Ministarstva i Crvenog krsta Srbije dobili smo 500 paketa namirnica na godišnjem nivou koje delimo najugroženijima stanovnicima naših seoskih područja a osobe su sa invaliditetom ili su korisnici narodne kuhinje koji su na spisku, nesposobni su za rad ali ne mogu da dođu do svojih punktova“ najavljuje Tijana Đorđević Ilić .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare