Narodna biblioteka proslavila svoju slavu, Svetog Ćirila i Metodija

NIŠ

Rezanje slavskog kolača obavljeno je u prostorijama Biblioteke, a domaćica slave bila je bibliotekar Slavica Mladenović, koja je istakla veliki doprinos dvojice svetitelja i misionara, koji su zaslužni za širenje pismenosti među slovenskim narodima. Prevodom liturgijskih i biblijskih knjiga, Ćirilo i Metodije postavili su temelje slovenske pismenosti, zbog čega se ovaj dan i u Srbiji od 2019. godine obeležava kao Dan slovenske pismenosti i kulture.

   Ove godine besedu na slavi Biblioteke održao je pisac Branislav Janković, koji je između ostalog rekao da je “pisanje knjiga kao pravljenje oružja, a njime možemo da se branimo ili napadamo, zavisno od toga kakve su nam namere”.

   “Biblioteka je hram. I svi mi koji volimo knjigu svojevrsni smo vernici koji se nikada neće odreći svoje vere”, naveo je Janković.

   Ovom prilikom predstavljena je i biblioteka Snežane Spasić (1969-2020), izvođača srpske i balkanske tradicionalne muzike, kao i pop, rok i džez muzike, koju je biblioteci poklonio njen suprug, književnik Goran Stanković. Prisutni su imali priliku i da pogledaju dokumentarni film o Snežani Spasić “Bela vila”, snimljen 2001. godine u produkciji TV Pirot, koji je postigao uspeh na festivalima.

   Narodna biblioteka “Stevan Sremac”, prema rečima direktorke ove ustanove Sonje Šuković, trenutno broji preko deset hiljada korisnika i taj broj je u porastu. Biblioteka nastavlja digitalizaciju građe iz svog bogatog fonda, a najstarija građa, koja je najvrednija za kulturu Niša, već je digitalizovana. Među digitalizovanom građom su i stari brojevi “Narodnih novina”.

   Za dobru saradnju, i kako je rečeno, “za praćenje rada biblioteke i doprinos promociji čitanja”, Biblioteka je ovom prilikom dodelila zahvalnice Mariji Stošić, novinarki “Belamija” i Aleksandri Gojković, urednici Kulturne rubrike “Narodnih novina”.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare