Narednih pet dana na snazi mere kao proteklog vikenda

dangerous coronavirus Covid-19 virus in a laboratory - infection of 2019-nCoV virus. Global pandemic risk due to coronavirus outbreak

BEOGRAD-LESKOVAC-VRANJE-NIŠ


Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19 predložio je danas nove mere za suzbijanje epidemije, koje će važiti od sutra, 17. marta, do nedelje, 21. marta.

Od večeras u 20 časova, odnosno 21 čas, biće zatvoreni svi ugostiteljski objekti (kafići, restorani, barovi), tržni centri, sve prodavnice (osim prodavnica prehrambene delatnosti), bioskopi, muzeji, galerije, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečje igraonice, teretane, vežbaonice, fitnes centri, bazeni, baloni za sport.

Takoreći, tokom narednih dana na snazi će biti epidemiološke mere kao i prethodnog vikenda.

Kako je vikend uobičajeno neradan, bitno je naglasiti da se mere zatvaranja ne odnose na preduzeća, fabrike i njihove interne organizacije rada i poslovne aktivnosti. Takođe, u uobičajenom radnom vremenu biće otvoreni svi šalteri državne uprave, pošte, banke, osiguravajuća društva, menjačnice.

Identično kao i za vikend, objekti na koje se ovo ograničenje rada u narednim danima ne odnosi i kojima je dozvoljeno da rade i tokom vikenda:

Apoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke i veterinarske ordinacije, veterinarske apoteke;
Trgovinski objekti u kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda, pijace, zelene pijace, prodavnice stočne hrane, pet šopovi;
Samostalni maloprodajni objekti u kojima se kupovina obavlja bez ulaska u objekat – kiosci i trafike;
Objekti i radnje u kojima se pružaju usluge koje ne zahtevaju dugotrajno prisustvo korisnika i u kojima je kontakt ograničenog trajanja, poput obućara, staklorezaca, krojačkih radnji, stolarskih radnji, vulkanizeri, tehnički pregledi, auto-perionice, hemijska čišćenja;
Benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva;
Restorani i barovi u okviru hotelskih i drugih kategorizovanih smeštaja isključivo za goste koji imaju prijavljen boravak u tom hotelu;
Sportski objekti za pripremu i održavanje registrovanih takmičenja u okviru nadležnih nacionalnih sportskih saveza.
Bitne napomene su da šalter prodaje hrane u restoranima, kao ni šalter prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima nije dozvoljena.

Nadležni organi, inspekcijske službe i komunalna policija vršiće strogu kontrolu poštovanja epidemioloških mera u narednim danima i Vlada i ovim putem još jednom poziva na poštovanje svih epidemioloških mera i apeluje na ličnu odgovornost svih građana.

Sve mere uvode se radi zaštite zdravlja stanovništva i svođenja socijalnih kontakata na minimum, ali do konačne pobede nad pandemijom potreban je doprinos svih pojedinaca u društvu.

Vakcinacija protiv zarazne bolesti COVID-19 odvijaće se bez prekida po unapred utvrđenom planu i u narednim danima, tako da nove mere ni na koji način ne ugrožavaju proces imunizacije, objavila je Vlada Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Bojana
Bojana
3 godine pre

Izmišljotine. Sutra radi muzej! Direktorka kaže da to ne važi za nju.

Nikakva domaċica
Nikakva domaċica
3 godine pre
Odgovori  Bojana

Pa da krenemo svi u muzej. Poneċemo svoje sokove i grickalice, mada direktorka dobije kroz budźet tzv “osveźenje” za svako otvaranje izloźbe, za svaki događaj…Jadno se oseċaju leskovĉani kad odu na otvaranje neke izloźbe, a ono nijedan sokiċ, a kamoli źestine.