Narednih dana Vranje će biti prestonica animiranog filma 

VRANJE

U Vranju je počela 14. Internacionalnu radionicu animiranog filma „Zlatni puž 2022“. 

Na jednom mestu okupili su se animatori iz grada domaćina, Bosilegrda, Čačka. Osim iz Srbije tu su i učesnici iz Bosne i Hercegovine. 

S obzirom da se „Zlatni puž“ održava u godini jubileja, motiv za animirane filmove ovog puta biće broj 35, kao brojanje, odbrojavanje, proslava, žurka, rođendan. 

U okviru festivala vranjski ŠAF bijenalno organizuje dve manifestacije, Svetski festival animiranog filma i Internacionalnu radionicu animiranog filma, rekla je zamenica gradonačelnika Zorica Jović obraćajući se učesnicima i gostima. 

„Na taj način se održava ne samo kontinuitet festivala, već i kvalitet, jer činjenice govore da se vranjski ŠAF veoma visoko kotira na globalnoj mapi festivala koji se bave stvaralaštvom dece i mladih. Raduje me činjenica da će do 14. avgusta naš grad biti prestonica dečjih animiranih filmova, sa internacionalno priznatim stručnjacima u svetu animacije. Raduje me i saznanje da će deca i mladi iz različitih zemalja, socijalnog i društvenog okruženja zajedno stvarati, razmenjivati iskustva i razvijati svoju kreativnost. Posebno zadovoljstvo svima nama ovog puta je što će učesnici radionice prisustvovati i obeležavanju velikog jubileja – tridest pete godišnjice Škole animiranog filma. Verujem da će Vranje, kao grad sa bogatim istorijskim i kulturnim nasleđem biti inspirativno za sve učesnike festivala“, istakla je Jović.   

Na otvaranju manifestacije govorila je Jasmina Stojanović, direktorka škole. Ona se zahvalila svima koji su zaslužni za kontinuitet u održavanju festivala. To su osnivači Miroslav Simonović i dr Vukašin Antić, rukovodstvo grada, ustanove kulture i resorno ministarstvo.  

„I ove, kao i svih prethodnih godina, naša ideja bila je da ugostimo velika imena iz sveta animacije kako bi smo deci, učesnicima  radionice, pružili priliku da uče od najboljih. Uspeli smo u tome, naravno. Radujemo se što ćemo u narednim danima u našim učionicama slušati melodičan italijanski jezik, čuti priče iz daleke Indije i družiti se sa decom i kolegama iz Bosne i Hercegovine, Čačka i Bosilegrada. Dešavaće se jedna velika razmena profesionalnih i životnih iskustava i stvoriti značajna prijateljstva i uspomene“, istakla je direktorka Stojanović.  

Na svečanom otvaranju u ime ovogodišnjih voditelja radionica obratio se i animator iz Indije, Nitin Donde.  

Posetioci su bili u prilici da vide i nekoliko odabranih filmova sa prethodnih radionica, kao i animirani pozdrav od kolega iz Rusije koji su bili sprečeni da dođu.  

Pokrovitelji manifestacije su Grad Vranje i Ministarstvo kulture  

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare