NALED: Za Leskovac i još tri grada certifikati NALED-a

BEOGRAD

(NALED)

Zemlje jugoistočne Evrope mogu da ponude dobra sistemska rešenja za unapređenje uslova za poslovanje i potrebna im je zajednička platforma koja će voditi proces prenošenja uspešnih ekonomskih reformi među članicama, ocenjeno je na skupu „Zajedno za konkuretniji region“, koji je organizovao NALED, uz podršku Nemačke razvojne saradnje i Evropske investicione banke, u okviru XII godišnje skupštine organizacije.
E-građevinske dozvole koje su iz Makedonije prenete u Srbiju i Albaniju primer su uspešnog „izvoza“ dobrih praksi, a isti potencijal imaju i rešenja u regulisanju statusa sezonskih radnika. Razmenu znanja inicirale su partnerske institucije iz regiona koje sprovode Program certifikacije opština po meri privrede u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE), u pet zemalja – Hrvatskoj, BiH, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.
– Predlažemo institucionalizaciju saradnje na usaglašavanju i unapređenju poslovnog okruženja, uz podršku premijera i vlada država regiona. Tako ćemo osigurati efikasnije sprovođenje reformi i ujednačavanje uslova za poslovanje i ulaganje. Nakon dozvola za gradnju možemo da prenesemo i dobra rešenja za reformu katastra i javnih nabavki, suzbijanje sive ekonomije i podsticanje preduzetništva – istakao je predsednik UO NALED Aleksandar Ružević.
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić naglasila je da podržava inicijativu za uspostavljanje Regionalne platforme za povoljno poslovno okruženje (Business Friendly Environment SEE) i pozvala kolege iz regiona, kao i međunarodne donatorske organizacije da pomognu u realizaciji.
– Želimo da izvozimo znanje jer svi imamo nešto kvalitetno da ponudimo – Makedonija e-građevinske dozvole i e-katastar, Hrvatska sistem fiskalizacije, Srbija program certifikacije opština po meri privrede, kao i programe za suzbijanje sive ekonomije i unapređenje konkurentnosti i pozicije na svetskim rang listama – rekla je Brnabić.
Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman istakao je da je Nemačka razvojna saradnja podržala razvoj BFC SEE programa koji je postigao veliki uspeh i pomogao da gotovo 100 lokalnih samouprava iz pet zemalja unapredi uslove za poslovanje, doprineo je jačanju regionalne saradnje i harmonizaciji uslova za poslovanje. To se odrazilo i na stalni napredak ovih država na Doing business listi te Nemačka podržava dalji razvoj programa i predlog za institucionalizaciju.

BFC SEE program sprovodi se od 2012. i dosad se u proces certifikacije uključilo gotovo 100 gradova i opština iz pet zemalja od kojih su 44 ispunili uslove za sticanje certifikata koji privredi i investitorima predstavlja pečat kvaliteta i dokaz da će u ovim sredinama naći predvidivo poslovno okruženje u skladu s najvišim međunarodnim standardima, efikasne procedure, kvalitetne baze podataka i pouzdane usluge.
Ministri država regiona uručili su danas 17 certifikata lokalnim samoupravama koje su u prethodnih godinu dana kroz proces certifikacije uspešno usvojili planove reformi i smernice programa za kreiranje dobre poslovne klime – 11 iz BiH, četiri iz Srbije (Novi Sad, Leskovac, Sombor i Ruma), jedna iz Makedonije i jedna iz Hrvatske.
Više od 3 miliona građana i 150.000 privrednih društava u certifikovanim gradovima i opštinama danas koristi efikasne servise lokalne administracije. Uslovi za poslovanje u ovim sredinama kvalitetniji su u proseku za 76%. Takođe, 40% certifikovanih gradova i opština iz regiona našlo se na Fajnenšel tajmsovoj listi najboljih investicionih destinacija u Evropi.
Unapređenje regulatornog okvira za poslovanje i jačanje kapaciteta javne uprave ključni ciljevi NALED-a do 2021.
Na XII godišnjoj skupštini ocenjeno je da je iza NALED-a veoma uspešna godina i da je dostignuta brojka od 300 članova iz redova privrede, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva.
– Doprineli smo da Srbija ostvari novi pomak i najbolji plasman na Doing business listi i uđe u Top 10 država po izdavanju građevinskih dozvola. Koordinacijom primene Nacionalnog programa pomogli smo smanjenju obima sive ekonomije sa 21,1 na 15,4% BDP-a među registrovanom privredom. Uspeli smo da obezbedimo uvođenje velikog podsticaja razvoju preduzetništva u vidu poreskog oslobođenja za početnike u poslovanju. Učestvovali smo u stvaranju temelja za razvoj e-uprave kroz formiranje Kancelarije za IT i e-upravu i donošenje zakona o e-poslovanju – rekao je predsednik UO Aleksandar Ružević.

NALED je učestvovao je u izradi više od 20 zakona važnih za privredu i član je 15 radnih i stručnih grupa za unapređenje pozicije na međunarodnim listama konkurentnosti, suzbijanje sive ekonomije, razvoj e-uprave, preduzetništva, gradnje i drugih oblasti.
Na sednici je predstavljen i Strateški plan NALED-a za period 2018-2021. pripremljen uz podršku Fondacije za otvoreno društvo. Članovi NALED-a glasanjem su utvrdili da će dva ključna programska cilja NALED-a u srednjoročnom periodu biti unapređenje regulatornog okvira za poslovanje i jačanje kapaciteta i odgovornosti javne uprave.
U okviru prvog cilja ključne aktivnosti biće rad na daljem smanjenju sive ekonomije, razvoj e-uprave i e-poslovanja, unapređenje rada katastra, razvoj sektora poljoprivrede i zdravstva, kao i unapređenje međunarodne konkurentnosti i regionalne saradnje.
Drugi cilj predviđa angažovanje na unapređenju kapaciteta državne uprave i lokalne samouprave za podršku privredi, unapređenju procesa donošenja i kvaliteta zakona, kao i angažovanje u procesu pristupanja EU u cilju jačanja konkurentnosti privrede.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare