Nakon godinu dana pauze prva transplantacija bubrega u Nišu

NIŠ

Na Klinici za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš je nakon godinu dana pauze zbog epidemije korona virusa, odradjenja je prva transplantacija bubrega. Prema nezvaničnoj statistici u Srbiji na transplataciju bubrega čeka oko 1000 pacijenata, jetre oko 70, a na novo srce čeka oko 40 pacijenata. Pandemija je uticala da se statistika pogorša i liste čekanja povećaju, istakao je direktor niške Klinike za kardiohirurgiju, dr Dragan Milić.

 Prva transplantacije ove godine odradjena je donacijom bubrega sa živog donora, ali češće su  kadaverične transplantacije, kada se zdrav organ uzima od pacijenta kome je konstatovana moždana smrt. Prema rečima dr Dragana Milića, niški UKC je najspremnija ustanova u Srbiji za ovakve situacije.

 “Sa velikim ponosom mogu da kažem da smo mi, možda, i najspremniji kao Univerzitetski klinički centar u odnosu na sve ostale kliničke centre u Srbiji. To mogu da potkrepim i dokazima. Mi smo nedavnim donacijama dobili aparate koji omogućavaju da uradimo kompletnu tipizaciju tkiva u roku od samo dva do tri sata. Do sada, kada smo radili kadaverične transplantacije, mi smo to morali da šaljemo u Beograd u Institut za transfuziologiju koji je jedini do sada radio te analize. Za nas je to bio veliki problem jer od Niša do Beograda imate 250 kilometara. Mi smo donacijom američke ambasade dobili aparate koji apsolutno pokrivaju sve analize i mi te analize možemo uraditi u roku od tri sata”,ističe dr Dragan Milić.

                   Umesto sadašnja tri, potrebno je najmanje 10 donora na million stanovnika kako bi se smanjile liste čekanja. Srbija je na dnu evropske lestvice po broju donora. Među prvima su Španija i susedna Hrvatska sa 40 donora na milion stanovnika.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare