Nakit kroz vekove u muzeju

LESKOVAC

U Narodnom muzeju u Leskovcu otvorena je izložba „Nakit kroz vekove“ autora Ivane Stanković, koja je poreklom iz Makedonije, a fakultet Likovnih umetnosti, kao i master studije, završila je u Skoplju.

Posle velikog broja izložbi u zemlji i inostranstvu odlučila je da izuči filigranski zanat. Izložbu čine replike rimskog i srednjovekovnog nakita iz zbirke Narodnog muzeja u Leskovcu i autorski nakit inspirisan predmetima iz muzejskih zbirki.

Mira Ninošević, direktorka muzeja, ističe da je potreba za ukrašavanjem stara koliko i ljudska vrsta.

„ Zahvaljujući arheološkom istraživanju u leskovačkom kraju pronađeno je dosta primeraka nakita. On se čuva u Narodnom muzeju u Leskovcu, u praistorijskoj, antičkoj i srednjevekovnoj zbirci, kao i zborkama Caričin grad i Hisar. Najstariji primerci nakita potiču iz gvozdenog doba, a najbrojnija kolekcija rimskog nakita.“

Izložbu je otvorila Marija Jovanović, pomoćnica gradonačelnika Leskovca. Ona je rekla da je priča o nakitu odvajkada bila priča o blagostanju i umetničkom usponu jednog društva, vezana sa tradicijom, ali i sa susedima.

„To je i priča o pojedincu i njegovom individualnom odnosu prema odevanju i estetici. U Srbiji je ovaj zanat bio izuzetno rasprostranjen u 12. i 13. veku. Uspeo je da se održi do današnjih dana, bez obzira na uspone i padove. Autorka, savremeni filigrandžija, ovih izuzetno suptilnih i retko elegantnih komada nakita koji su nastali kao rezultat promišljanja i studiranja izabranog nakita zbirke Narodnog muzeja, dolazi iz Makedonije i svoju istančanu priču o jednom prelepom i gotovo zaboravljenom zanatu štiti od zaborava u našem gradu. Ovo je doba masovne i serijske proizvodnje, a pojednice koji uz svaki svoj proizvod i umetničku kreaciju ulažu strpljivost, istrajnost i preciznost u radu treba ceniti i stimulisati upravo ovakvim izložbama i manifestacijama. Tu postoji mogućnost da se lepota ovog dugotrajnog i komplikovanog procesa izrade unikatnog nakita može prezentovati u svom punom sjaju. Grad Leskovac će nastaviti da podržava mlade i kreativne ljude, nastaviće sa svojim merama i programskim finansiranjem i nadammo se da će na taj način podstaknuti sve ostale da se uključe sa svojim idejama.“

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Ozbiljno, nego šta
Ozbiljno, nego šta
6 godine pre

Da li je ova namćornost po naređenju Ili je to uobičajeni izraz lica ovih iz muzeja?