Najviše novca u Nišu za medjublokovsko ozeljenjavanje i sredjivanje Bubnja

NIŠ

Gradskom budžetom predviđeno je da se u realizaciji Programa i projekata koji se tiču upravljanja i zaštite životne sredine grada Niša za 2017. godinu  najviše novca  izdvoji  za uređenje parka Bubanj i za uređenje i ozelenjavanje međublokovsko zelenilo – rečeno je danas na sednici Gradskog Niša. Vrednost ove dve investicije iznosi 24 miliona 760 hiljada dinara. U ovu cifru su uvršteni i prioriteti koje su gradske opštine dostavile resornom Sekretarijatu. Za programe i projekte koji se tiču zaštite životne sredine izvdojeno je ukupno 88 miliona 560 hiljada dinara. Prošle godine u te namene utrošeno je 18 miliona dinara.

Zamenik gradonačelnika Miloš Banđur zamerio je što je 2016. plan pravljen preambiciozno a ostvaren u mnogo skromnijem obimu, tako da mnogi projekti koji su bili predviđeni programom nisu realizovani, niti su se tražila sredstva za njihovu realizaciju. Vrednost tih nerealizovanih sredstava je čak četiri miliona dinara i taj novac je bio planira za ozelenjavanje školskih dvorišta i vrtića. U  Sekretarijatu, međutim, kažu da je urađeno sve što je Grad po zakonu  bio obavezan a sredstva koja nisu utrošena za neke konkretne projekte raspoređena su za druge pozicije.

„Projekti i programi koji nisu realizovani oni nisu bili strateška obaveza grada Niša. Jednostavno zbog stanja u budžetu u 2016. godini, ono što nije bilo prioritet , nije realizovano. Sve što je bio prioritet , a to su elementi životne sredine , praćenje kvaliteta vazduha, vode, zemljišta , svake godine se radi, dezinsekcija, uništavanje insekata , pre svega komaracai krpelja radi se svake godine . Osnovni elementi se realizuju svake godine “, rekla je Ivana Krstić iz gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine i dodala da „smo prošle godine planirali dvorede i još neke projekte, ali jednostavno, zbog realizacije bidžeta morali smo da ih obustavimo.

U 2017 godini trošiće se, kako se čulo danas, ona realna sredstva koja se naplsaćuju kroz takse za zaštitu životne sredine in oni se kreću oko 70 miliona dinara.

Nije uređena ni Studija o prisustvu ptica i sisara na području Niškog aerodroma. Ove godine nije ni planirana u programu rada za 2017. godinu.

Ukoliko se proceni da je ovakva studija ipak prioritet moguće je da se usvojeni program izmeni i dopuni, rečeno je danas na sednici Gradskog veća.

 

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare