Najviše nagrada na “Malom Joakimu” za šabačko pozorište

LESKOVAC

Narodno pozorište Leskovac bilo je domaćin 15. Festivala za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“, na kome je u takmičarskom delu programa izvedeno je ukupno sedam dečjih predstava po odabiru selektora Aleksandra Radulovića. Grand pri za najbolju predstavu u celini dodeljen je predstavi “Crvenkapa i dragi vuk”, Šabačkog narodnog pozorišta. Ovo pozorište dobilo je i nagradu za najbolju režiju (Miodrag Dinulović) za, kako smatra žiri, hrabar, groteskni prikaz likova sveta, koji sačinjavaju današnji heroji i antiheroji, i kao takvi pronalaze svoj put do dece, kao i za najbolju kostimografiju, koja je pripala Ani Kolbjanovoj. Za originalni dramski tekst, koji obostrano komunicira kako sa decom, tako i sa njihovim roditeljima, postavljajući problematiku samog odgoja deteta, dodeljena je Željku Hubaču, za predstavu “Razmaženi princ“ Narodnog pozorišta Leskovac. Dušan Stanković je dobio priznanje za scenografiju u istoj predstavi, jer osim estetske vrednosti, nadograđuje rediteljska rešenja i dopušta glumcima dodatnu razigranost. Nagrada za autorsku muziku dodeljena je Lazaru Novkovu, za predstavu “Vetar“, Pozorišta za decu i mlade iz Kragujevca. Žiri je dodelio i četiri ravnopravne glumačke nagrade i to Petri Dimitrijević, za prirodnost glumačkog izraza u “Razmaženom princu“, Sonji Milojević, za nadahnutu komičnu igru u “Crvenkapi i dobrom Vuku“, Kristini Pajkić, za autentično tumačenje savremenih pomodarskih stereotipa i Sofiji Ristić, za promišljeno, svedeno i krajnje nepretenciozno glumačko razumevanje i tumačenje Juce u lutkarskoj predstavi “Pop Ćira i pop Spira“, Pozorišta lutaka iz Niša. Dodeljene su i dve specijalne nagrade, Isidori Stanišić, za svojevrstan izraz, koji je ujedno i nerazdvojni element celokupne predstave, a iz koga se iznedrilo i samo idejno rešenje predstave “Vetar“ i Jeleni Paligorić Sinkević, za preciznu i analitičku dramatizaciju romana “Pop Ćira i por Spira“, Stevana Sremca.

Čedomir Štajn, član žirija, kaže da je žiri za odlučivanje o dodeli nagrada uzeo u obzir originalnost i maštovitost.

„Oko glumačkih nagrada smo imali najviše posla, jer se tu dosta glumaca izdvojilo, ali, na žalost, samo četiri nagrada je bilo moguće dodeliti. Tu smo najviše obraćali pažnju na prirodnost glumačkog izražaja, na suptilnu i finu glumu koju smo imali prilike da vidimo, jer je to u današnjem pozorištu za decu jako važno, s obzirom da se na taj način deca fokusiraju i usmeravaju na prave stvari bez nekog povlađivanja. Inače, pozorišta koja nisu institucionalno predodređena da budu isključivo za decu, nego imaju, recimo, jednu dečju predstavu godišnje, moraju da se fokusiraju pre svega na obrazovanje te publike koja će kasnije postati i gledaoci večernjih predstava. Naravno da su opštepoznate bajke nešto na čemu se insistira, ali smo i mi kao žiri uputili jedan apel na kome se više insistira i na originalnom tekstu, kako bi se afirmisali mladi pisci i stvorili neke nove bajke, a ne da se samo recikliraju stare, pa da imamo na festivalima po pet Crvenkapa i Pepeljuga.“

Petra Dimitrijević, glumica leskovačkog Narodnog pozorišta, ocenjuje da je prednost festivala i to što su odigrane različite predstave.

„Imali smo predstavu bez teksta, lutkarsku predstavu, imali smo prave dramske predstave… Mislim da su sva deca imale priliku da vide šta je sve pozorište i kojim se sve sredstvima mi kao glumci treba da se služimo. Nama je najbitnije i najdragocenije bilo i to da su bile pune sale za sve predstave, koje su komunicirale sa publikom i opet se potvrdilo da su klilnci neprikosnovena publika u smislu svoje iskrenosti i da će jednostavno javno reći da li im se nešto dopada ili ne. Jedino što bih ovom prilikom apelovala na roditelje, vaspitače ili učiteljice, kogakod, da deci najpre objasne kako se ponaša u pozorištu, kakav je pozorišni bonton. Deca nisu kriva, neka dolaze prvi put i jako je važno skrenuti im pažnju na to šta se sme, šta ne sme i zašto je to važno.“

Festival je zatvoren predstavom “Zvonar bogorodičine crkve“, koje je ansambl Pozorišta iz Prištine, sa sedištem u Gračanici, izvelo u čast nagrađenih.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare